Увеличават държавните средства музеи, галерии и библиотеки

Увеличават държавните средства музеи, галерии и библиотеки | StandartNews.com

Правителството одобри промени в решението си за приемане на стандартите за делегираните от държавата дейности с натурални и стойностни показатели през 2016 г. На 10 млн. лв. се увеличават стойностните показатели на стандартите за финансиране на дейностите в сферата на музеите, художествените галерии и библиотеките. Това съобщиха от правителствената информационна служба.

За 2016 г. в сферата на културата се въвеждат стандарти за финансиране и на държавните музеи, художествени галерии и Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий". Във връзка с направените промени в Закона за закрила и развитие на културата, от 1 януари 2016 г. тези културни институти преминават към нов модел на финансиране по стандарти и прилагат система на делегиран бюджет. По този начин се гарантира синхронизиране на националната културна политика в сектора, уеднаквяване на регулациите и създаване на възможности за по-голяма самостоятелност и мотивация на работещите в музейното дело за популяризирането на националното културно богатство.

Държавните културни институти в областта на културното наследство и библиотечното дело съхраняват и експонират най-значимите културни ценности и притежават най-многобройните и ценни колекции. Тези национални институти развиват своята дейност на територията на цялата страна, оказват методическа помощ на останалите музеи и библиотеки и са с най-големи отговорности пред обществото по отношение на опазване и представяне на културното наследство и изобразителните изкуства.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай