Уникално откритие на разкопките край Търговище

Медальонът е изключително изтрит, употребяван е много дълго

Уникално откритие на разкопките край Търговище | StandartNews.com

Уникална находка от Мисионис, град Търговище, която е част от сребърна епископска огърлица с изображения на светци, бе показана от проф. Николай Овчаров. Археологът е пряк научен ръководител на обекта Перперикон и научен консултант на Мисионис, съобщава БТА.

Предметът идва от началото на 11 век и представлява медальон. На едната му страна е Архангел Михаил, а от другата - Свети Спиридон, каза проф. Овчаров. Находката е от голяма обществена сграда, която разкриваме на Месионис, допълни той. Около частта има халкички за прикрепване, което показва, че е част от веригата на голям епископски кръст, каза археологът. Според него това е закопчалката на кръста.

Медальонът е изключително изтрит, употребяван е много дълго. Той е направен през 11 век, но най-вероятно е ползван до 13-14 век, добави проф. Овчаров. Според него веригата е била разкъсана, а основната част на огърлицата – открадната. Месионис е късноантичен град, възникнал през 5-6 век и продължил да функционира до 14 век. Той дава страшно много находки, уточни археологът.  

Зад тази находка се криe и драмата на тазгодишния археологически сезон, който може да се нарече „пълен провал“, добави археологът. По думите му провалът се дължи на неадекватната дейност на предишното министерство на културата. Още не са разписани договорите за редовните разкопки, които минават през Министерството на културата, хората не могат да си получат макар и „мизерните средствата“, които се дават по тази линия, подчерта археологът. Има обекти, за които още не са подписани разрешенията. Нашият активен сезон е до края на септември, отбеляза проф. Овчаров. 

Провалът беше тотален. Той е провал на цялата българска икономика, каза археологът относно своите обекти. Според него става дума за приоритетни обекти от гледна точка на културно-исторически туризъм. Той посочи като такива Римски легионен център, град Мисионис, Солницата при Провадия, Хераклея Синтика и Перперикон. Миналата година те бяха финансирани със суми между 300 и 400 хил. лв. всеки с идеята да се превърнат в обекти на културния туризъм и да се подпомогнат съответните общини и области, обясни проф. Овчаров. Той уточни, че обектите работят тази година, макар и с пъти по-малко средства.

Осигуреното финансиране от общините и спонсори е 85 хил. лв. за Перперикон и 60 хил. лв. за Месионис. Ако дойдат средства, ако служебният кабинет реши, сме готови да продължим проучванията през целия септември и дори октомври, каза пров. Овчаров. 

Относно Перперикон, археологът каза, че се разкрива сграда от 2007 г. На места височината й достига до три метра. Подозираме, че става дума за храм, уточни проф. Овчаров.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Автор Редакция
Коментирай