UK журналист развенчава Ружа Игнатова

Джейми Бартлет започва от подкаст в ВВС и продължава в „Изчезналата криптокралица“

UK журналист развенчава Ружа Игнатова | StandartNews.com

През 2016 година от сцената на "Арена Уембли" пред хиляди обожатели д-р Ружа Игнатова обещала на последователите си финансова революция. Бъдещето, казала тя, принадлежи на криптовалутите като Bitcoin. И завършилата в Оксфорд самозвана криптокралица се заклела, че е измислила убиеца на Bitcoin. Нейната криптовалута OneCoin не само щяла да направи инвеститорите баснословно богати, но и да промени света.

Към март 2017 година в OneCoin били инвестирани повече от 4 милиарда долара в страни по целия свят. А през октомври  Ружа Игнатова изчезнала и постепенно започнало да става ясно, че революционната ѝ криптовалута изобщо не е онова, което изглежда на пръв поглед. Списание "Форчън" пита: „Дали OneCoin не е най-голямата финансова измама в историята?“.

В „Изчезналата криптокралица“ известният британски журналист Джейми Бартлет разказва историята, която започва в хитовия си подкаст на ВВС, превърнал се в едно от най-популярните предавания на медията. Той запознава публиката със съмнителните светове на криптовалутите и мрежовия или мултилевъл маркетинг. Докато разследва престъпни кръгове, корумпирани правителства и света на свръхбогатите, Бартлет разкрива модерна история за интриги, техно-хайп и стадна лудост, позволила на OneCoin да се превърне в пирамида, в която участват милиони – и на чийто връх инвеститорите правели милиарди, а на дъното хората излагали на риск съществуването си. Това е историята на най-хитрата и най-голямата измама на XXI век – и на гения зад нея, който си остава на свобода. "Изчезналата криптокралица. Ружа Игнатова - възход и падение " /“Бард“/ излиза на български дни, след като е отпечатана на английски.

"Тази книга се роди от подкаста и благодарение на допълнителното време и пространство, достъпни в света на писаното слово, разглежда историята в по-голяма дълбочина. Въз основа на безброй нови разговори, стотици изтекли документи и месеци подробно изследване и анализ, тя разкрива как точно стана измамата на века, как рухна. И за първи път - какво всъщност се е случило с д-р Ружа Игнатова", споделят Джейми Бартлет и Джорджия Кат, водещи и продуценти на подкаста.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай