Уди Алън: Невинен съм

Великият кинаджия с първо интервю от 30 години насам

Уди Алън: Невинен съм | StandartNews.com

Уди Алън за пореден път успя да изненада милионната си публика – великият кинаджия през 2020-та е дал интервю  за Си Би Ес Нюз, което се излъчва едва в края на март 2021-ва, в стрийминг платформата „Парамаунт плюс“. Разговорът е първият на Уди с медии от почти 30 години насам – и със сигурност е провокиран от документалната поредица на НВО „Алън срещу Фароу“, в която авторите припомнят обвиненията от осиновената му дъщеря, кълняща се, че е била сексуална тормозена от него като дете. 

Пред Лий Коуан Уди Алън твърди, че е абсолютно невинен. В кадър звучат някои от основните аргументи на Алън в негова защита. Уди отново подчертава, че Дилън е насъсквана от майка ѝ, Миа Фароу, която по това време Уди зарязва заради любовна афера с друга осиновена в семейството: Сун-И Превин. Припомняме, че чутовния скандал избухва през 1992-ра, когато звездата от „Великият Гетсби“ узнава, че партньорът й се е отдал на секс с девойката от Азия. 

„Всичко това е толкова абсурдно и все пак петното остава. Те нямат доказателства, че съм блудствал с Дилън, но искат да вярват, че е било възможно това да се е случило. Нищо от това, което съм правил с Дилън през живота си, не може да бъде разтълкувано по-погрешно от това“, категоричен е Уди Алън. От „Парамаунт“ обаче цитират и интервю на Си Би Ес с Дилън, както и коментар как трябва да бъдат съдени артистите, уличени в съмнително поведение. Обкръжението на Уди Алън веднага се изправи на нож срещу постановката. В изявление до „Варайъти“ Лети Арънсън, говорител на Алън, казва, че Уди не е бил предупреден за „намесата“ на Дилън в неговото интервю. „Непочтено и скандално е. Надявам се, че всички ще имат това предвид, преди да повярват в казаното. Когато Си Би Ес поискаха да направят интервюто, ни увериха, че то ще е за кариерата и книгата на Уди. И въобще не стана дума нито за Дилън, нито за абсурдното противоречие. Съвсем наскоро обаче установихме, че тя също е потърсена за предаването.“

Уди Алън обаче твърди и нещо, което е много смущаващо, макар и със задна дата. „Никога не съм живял с Миа Фароу. През всичките тези години, в които излизахме заедно, никога не съм нощувал в дома ѝ. Да, имахме връзка, но тя никога нямаше да доведе до брак“.  Сериалът, който гледаме по НВО GO, твърди точно обратното - и с архивни материали се опитва да докаже бащината му роля за децата на Миа.

А за началото на романса си със Сун-И, която е негова съпруга от 1997 година, Алън казва: „Всичко излезе на показ, преди самите ние да бъдем готови за това“. В документалната поредица свидетели споделят, че сексуалните отношения между режисьора и осиновената Сун-И започват, още когато тя е в гимназията, а не в колежа, както Алън убеждава всички от четвърт век насам. А когато тв водещият Лий Коуан отбелязва, че въпросният флирт е прекалено неуместен – защото е с дете на гаджето му, Уди отвръща: „Не е имало нито един момент, в който да не чувствах, че това е най-естественото нещо“ и добавя, че самият той е баща на две осиновени дъщери. „Не биха поверили две момиченца на някого, когото е смятан за педофил, нали“, категоричен е Уди.

Режисьорът нарича Дилън Фароу „добро дете“ и предполага, че най-вероятно е била подлъгана още като малка да вярва, че тормозът наистина ѝ се е случил. „Тя наистина мисли, че съм я тормозил. Не мисля, че си го измисля и че лъже. Вярвам, че тя наистина го вярва.“ В „Алън срещу Фароу“  близки на семейство Фароу разказват, че са ставали свидетели на „притеснителни срещи“ между момичето и режисьора. В свои интервюта Дилън е разказвала, че Алън е бил особено привързан към нея и я карал да си лягат заедно в леглото, когато той бил само по бельо.

Интервюиращият изброява и имената на звездите, които през последните няколко години обявиха отказа си да снимат при Уди Алън и разкаянието си, че някога са участвали в негови филми – Кейт Уинслет, Колин Фърт, Марион Котияр, Тимоти Шаламе, Грета Геруиг, Блейк Лайвли, Кристен Стюарт, Селена Гомес. Режисьорът коментира в типичния си стил: „Те са глупави. Имат добри намерения, но постъпват глуповато. Всичко, което постигат, е да се включат в преследването на напълно невинен човек и по този начин да позволят на лъжата да съществува“.

Привържениците на Миа Фароу се опитват да пекат на бавен огън Уди Алън още от края на предишното столетие, но мерникът окончателно му вдигна движението #Me Too. През 2018 година „Амазон“ се отказа от разпространението на филма „Един дъждовен ден в Ню Йорк“ , но драмата тръгна в европейските кина през 2019-та. Европа позволи на Алън да завърши и най-новия си филм, „Фестивалът на Рифкин“, който в България ще има премиера в програмата на „Киномания“, но едва ли ще достигне до зрителите в САЩ.  Отговорът на Уди Алън е ясен: „Нима ми пука за човек, който седи в дома си и коментира: „Не ме интересува какво казват следователите - вярвам, че Алън е педофил“? Мнението му е точно толкова значимо, колкото на човека, който седи в дома си и и си мисли: „Вярвам, че той е прекрасен човек, с когото се отнесоха нечестно“.

„Алън срещу Фароу“ на награждаваните режисьори Кирби Дик и Ейми Зиринг е документален сериал от четири части, който връща на дневен ред забравената таблоидна сензация. На фокус е процесът за попечителство над 7-годишната тогава Дилън и разкриване на аферата между Уди и Сун-И Привен. Животът на Миа Фароу и Алън е безвъзвратно счупен след публичното оповестяване на обвиненията за посегателство. Завладяващата лента преплита нови разкрития в разследването, обединени интимни кадри от домашен семеен филм, съдебни документи, полицейски доказателства, видеозапис и неоповестявани до момента аудио записи с ексклузивни интервюта - с Миа Фароу, Дилън Фароу , Ронан Фароу, семейния приятел Карли Саймън, прокурор Франк Мако, роднини, следователи, експерти и близки. Много от тях говорят публично за събитията за първи път. Колеги на Уди Алън от киното размишляват върху това как публичните разкрития за личния живот на един творец могат да доведат до преоценки на неговата работа.

„Алън срещу Фароу“ връща любопитството и към една от емблематичните двойки на Холивуд, която в продължение на десетилетие прави заедно тринадесет филма. С течение на времето Алън става баща и за децата на Фароу. Но филмът на HBO разглежда и разрушителните ефекти на травмата, както и скептицизма към подобен вид обвинения. Новаторските творби на Кърби Дик и Ейми Зиринг дълбоко въздействат върху американските институции и водят до  промени в политиката им, предизвикани от мащабни национални дискусии.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай