Ученици на Борис Христов пеят в Русе

Сопраното Мариана Цветкова се изявява в Мюнхенската държавна опера, Дойче опер в Берлин, в Токио и Рио де Жанейро

Ученици на Борис Христов пеят в Русе | StandartNews.com

Русенската опера се готви за вълнуващ галаконцерт в сряда, посветен на Борис Христов. В чест на 100-годишнината от рождението на великия ни бас, която се навършва на 18 май, ще пеят двама от последните му ученици - световноизвестната оперна прима Мариана Цветкова и Пламен Бейков. Изпълнението е от 19 часа в зала "Филхармония". Участва и хорът "Дунавски звуци" и оркестърът на Русенската опера. На диригентския пулт пък ще застане австриецът Антъни Арморе. В програмата са арии и песни, дуети от Бетовен, Верди, Вагнер, Шостакович, Парашкев Хаджиев, Мусоргски и други.

 

Сопраното Мариана Цветкова и басът Пламен Бейков са едни от последните късметлии, имали възможността да специализират в Борис-Христовата академия за изкуство и култура в Рим от средата на октомври 1990-а до края на април 1991 година. През 1999 г. стартира и международната кариера на Цветкова, при това не къде да е, а в Миланската скала в ролята на Мадалена от операта "Андре Шение".

 

С този концерт Русенската опера първа се присъединява към поредицата от събития, посветени на юбилея на Борис Христов у нас и в чужбина.



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай