Учени спорят за името на 24 май

Предлагат да стане Ден на българската писменост и култура.

Учени спорят за името на 24 май | StandartNews.com

Представителите на академичните среди, културни институции и Българската академия на науките (БАН) са с разногласия за това 24 май - Денят на славянската писменост и култура да стане Ден на българската писменост и култура.

В Комисията по образование и наука в Народното събрание проф. Лиляна Симеонова от Института по Балканистика към БАН запита къде оставяме нашите съседи, които половин хилядолетие пишели на прекрасен среднобългарски език. Моля ви, внимавайте като говорите и недейте с този русизъм. Дайте да говорим за православния свят, призова тя.

Проф. Красимир Попконстантинов от Великотърновския университет "Св. св. Кирил и Методий" също заяви, че няма място за притеснение от една такава формулировка на 24 май като Ден на българската писменост, просвета и култура.

Проф. Александър Николов от Софийски университет "Свети Климент Охридски" поддържа тезата, че трябва да се запази сегашното наименование на празника - да остане като Ден на славянската писменост и култура. Струва ми се, че ако премахнем славянската писменост от празника на 24 май, ще дадем възможност на Сърбия и Русия да го узурпират, категоричен бе проф. Николов.

Проф. Магдалена Панайотова от Югозападния университет "Свети Иван Рилски" заяви, че една такава дискусия трябва да бъде спокойна и широка, защото аргументите трябва да бъдат научни, а не политически.

Тя подкрепя становището на проф. Александър Николов от СУ за това, че ако се отделим от думата "славянски", това няма да ни направи по българи. Какво ще спечелим от една такава промяна в европейски и славянски план, запита проф. Панайотова.

Ние подхождаме не с политическа преднамереност, готови сме на обсъждане. Това заяви депутатът от ВМРО Милен Михов на общественото обсъждане в ресорната парламентарна комисия за промяна на наименованието на празника 24 май. Поправката в Кодекса на труда е внесена от група народни представители и вече е одобрена на първо гласуване.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай