Турандот изкачи 130 стъпала в крепостта "Калето"

Турандот изкачи 130 стъпала в крепостта "Калето" | StandartNews.com

Габриела Георгиева демонстрира отлична певческа и спортна форма в подножието на Белоградчишките скали

Звездите на Софийската опера демонстрираха през уикенда не само завидни вокални, актьорски и танцувални дарби, но и изключителна спортна форма. Габриела Георгиева, която беше блестяща като Турандот, изкачи на един дъх 130 стъпала в крепостта "Калето", където се случи първото издание на уникалния летен фестивал край Белоградчишките скали. Нейната в началото кръвожадна, а след това влюбена китайска принцеса приветства народа от върха - естествен декор за прочутата приказно-кървава история. Към Турандот нагоре по стръмната стълба се затича и Костадин Андреев - изгубилият ума си по нея Калаф. Аплаузите на финала бяха, разбира се, за цялата трупа - близо 100 души солисти, балет, хор и оркестър. Артистите на академик Пламен Карталов, автор на проекта, регистрираха още един рекорд - пяха при температура от 12 градуса в Магурата. Както вече писа "Стандарт", зрелището беше невероятно. За да гледат трите представления на пещерната импресия с великани, джуджета и други герои от "Рейнско злато", "Танхойзер" и "Парсифал", бяха дошли търсачи на силни усещания от няколко държави. Международното меломанско братство се впусна в истинско дефиле, което мина през галерията с изумителните скални рисунки, конкуриращи тези в Северна Испания, за да стигне до залата на сталактоните, където се разигра основното действие. Гласовете на артистите звучаха перфектно сред подземната акустика. Предвижването, пеенето и всичко останало обаче не беше никак лесно занимание - вътре е 98 процента влажно, хлъзгаво и доста тъмно. Хората на Карталов обаче геройски се справиха с целия екшън - владееха ситуация до последната нота и детайл. Шествието на пилигримите през цялата дължина беше като на кино. Зрителите останаха очаровани и от ездата на валкюриите - финалът на изхода на "Магурата". 8-те чаровнички, които в "Пръстенът на нибелунга" се реят под прожекторите върху конусите на художника Николай Панайотов, тук препускаха под открито небе на елекрически триколки без нито ден тренировки. Това не им попречи да пуснат гърлата си на макс. Тази сцена би имала стотици хиляди гледания в световната мрежа. В "Прилепите", едно от разклоненията на природния феномен, пък е създадена единствената в страната изба за производство на естествено пенливо вино. Защото в Магурата има отлични условия за шампанизиране и стареене на еликсира. След овациите за звездите публиката ръкопляска и на вината, наречени на Магурата.

Триумфалният финал на фестивала "Опера на върховете" беше в неделя - след "Тоска", "Турандот" и пещерната импресия по Вагнер, "Лебедово езеро" постави удивителната. Марта Петкова, Никола Хаджитанев, Цецо Иванов, Константин Ткач и целият ансамбъл на балета бяха изключителни. "Предлагаха ми да покажем "Зорба гъркът", но бях категоричен: лебедите ще изплуват сякаш от Белоградчишките скали", сподели Карталов. Музиката на гениалния Чайковски като че ли наистина извираше от невероятния пейзаж. Хитовите "парчета" буквално наелетризираха феновете на класиката и красотата.

Трите дни на "Опера на върховете" бяха отлично организирани от екипите на кмета на Белоградчик Борис Николов. Спектаклите на фона на божествените творения наистина нямат аналог, коментираха гостите от Сърбия, Румъния, Испания, Италия, Германия и САЩ. Неслучайно всички хотели и къщи за гости бяха препълнени. Оказа се, че за три дни целият регион се превърна в опера - всички говореха само за фестивала. Знайни и незнайни меломани благодаряха на Пламен Карталов между действията на спектаклите. Академикът, утвърден реформатор в жанра, беше принуден да обещае, че за догодина по същото време вероятно ще осигури поне още една постановка от афиша на първата ни класическа трупа.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай