Триумфът на Кейт и Лео (ОБЗОР)

Триумфът на Кейт и Лео (ОБЗОР) | StandartNews.com

"Завръщането" получи пет приза от Британската филмова академия, включително за режисура на Иняриту

Ди Каприо посвети наградата на майка си и нарече Уинслет най-вярната си приятелка

Категоричният победител на тазгодишните награди БАФТА - и както изглежда все по-сигурният за Оскарите - стана "Завръщането". Епичният шедьовър за оцеляване на предела обра в неделя вечер трите големи награди - за най-добър филм, за режисура на Алехандро Гонзалес Иняриту и за изключително трудната роля на Леонардо ди Каприо. Той продължава победната си серия, след като спечели и "Златен глобус", и приза на актьорската гилдия за изпълнението си на полуумрелия трапер Хю Глас, който се спасява с нечовешки усилия.

Речта му се превърна в кулминационния момент на церемонията. Първата си статуетка от Британската академия Лео посвети на единствената жена в живота си - неговата майка, 72-годишната Ирмалин Иденбиркин. "Нямаше да стоя тук сега, ако не беше тя. Растях без привилегии. Живеехме в много лош квартал на Лос Анджелис. Тази жена ме водеше всеки ден по 3 часа до друго училище, за да ми даде по-различна възможност. Тя има празник. Мамо, честит рожден ден. Много те обичам", трогна Лео всички в "Ковънт гардън" в Лондон. Майка му често е негова дама по червения килим и той много пъти е говорил за жертвите, които тя е направила, за да го отгледа сама.

Кейт Уинслет, любимата му партньорка от "Титаник" и "Пътят на промените", се оказа най-големият поддръжник на Ди Каприо. Тя заяви, че 2016-а е "Годината на Лео". След награждаването журналисти се закачиха с него, че Кейт е неговото най-върло групи. "Чувството е невероятно. Честно. Изпитвам истинска любов към киното още от тийнейджър. Израснал съм в тази индустрия, но по ирония на съдбата се чувствах много отделен от нея, въпреки че живеех в Източен Лос Анджелис. Винаги ми е изглеждала като нещо толкова далечно, което не може да се докосне. Така че да работя в бранша от 13-годишен, да съм направил двадесетина филма и да бъда тук сега, е наистина невероятно. Страхотно е! А Кейт? Кейт е моята хоум гърл - приятелката, на която винаги може да се разчита."

Лео почете британската киногилдия и призна, че много актьори от Албиона са му повлияли през годините. "Спомням си Том Кортни в "Самотният бегач на дълги разстояния", който на 15 гледах с баща си, Гари Олдман в "Опрощаване на греховете", Питър О'Тул и всичко, което Даниел Дей-Люис е направил", допълни актьорът. Разбира се, най-сърдечните благодарности бяха отправени към партньора му в "Завръщането" и вече приятел Том Харди и към режисьора. "Алехандро ми стана ужасно добър приятел", добави Ди Каприо.

Мексиканецът спечели приза в сериозната конкуренция на Стивън Спилбърг ("Мостът на шпионите"), Ридли Скот ("Марсианецът"), Тод Хейнс ("Каръл") и Адам Маккей ("Големият залог"). "Давате ми тази награда с изключителна британска точност - защото искам да я споделя и посветя на моята съпруга Мария Еладия, с която утре празнуваме своя 24-годишен брак. Това наричам героизъм, издръжливост и много оцеляване", похвали се Иняриту. И допълни: "И като говорим за оцеляващи, Лео, твоите всекидневна работа, талант, отдаденост поддържаха и вдъхнаха живот на този филм и на всички нас." Иняриту, разбира се, изсипа много благодарности към екипа си, актьорите, американските индианци, които участват във филма, "невероятният и несравним Том Харди" и Домхнол Глийсън - "ирландският му приятел, чието име не може да произнесе и - което е по-лошо - както и "Иняриту" за американците."

"Ако трябва да бъдем честни, не очаквахме това да се случи тази вечер. Постоянно говорим колко трудно беше да заснемем този филм, но сме горди и поласкани, че сме приети така в Англия. Алехандро се хвърли, без да има представа какво точно ще се получи. Това не е просто филм, а епично пътешествие за всички." "Завръщането" взе още два приза - за звук и за операторската работа на Емануел Любецки, който снима филма изцяло с дневна светлина, а дългите му кадри са наслаждение за истинските киномани.

Бри Ларсън грабна приза за най-добра актриса за ролята си в "Стая". Тя вече й донесе "Златен глобус" - и изглежда е все по-сигурната кандидатка на "Оскар". При поддържащите партии триумфираха Марк Райлънс като съветски шпионин в "Мостът на шпионите" и Кейт Уинслет за своята героиня в биографичната драма "Стив Джобс". "Моите деца вероятно са по-развълнуваните. Както и чудесните ми родители. Много ви обичам, благодаря за подкрепата!", каза Уинслет от сцената. Тя посвети отличието на всички момичета, които някога са били критикувани и потискани. Уинслет разказа собствената си история. "Когато бях по-млада, на 14, учителят ми по актьорско майсторство ми каза, че мога да успея, стига да съм готова да приема ролите на дебели момичета. Всяка млада жена някога е била ограничавана от учител, приятели или дори родител. Просто не трябва да слуша никого от тях. Това направих - продължих, победих страховете си и преодолях своята несигурност." Това е трета БАФТА за Кейт след "Разум и чувства" и "Четецът" през 1996 г. и 2009 г. Тя също е номинирана за "Оскар" за ролята си във филма на Дани Бойл и ако спечели, ще й бъде втора.

Касоразбивачът "Лудият Макс: Пътят на яростта" спечели само четири награди в техническите категории - за монтаж, дизайн на продукция, костюми и грим и прически. Разочароваща беше вечерта и за друг масов филм "Междузвездни войни: Силата се пробужда", който си тръгна само с приз за визуални ефекти и за изгряваща звезда за Джон Бойега. Това е единствената награда, за която гласува публиката.

88-годишният легендарен Сидни Поатие беше тазгодишният носител на БАФТА за цялостен принос. Той се обърна към колегите си чрез видео. В достойната си реч той благодари и заяви, че чашата му в момента прелива.

"Бруклин" на Джон Краули стана най-добър британски филм. "Спотлайт" и "Големият залог" получиха отличията съответно за оригинален и адаптиран сценарий. Призът за анимация беше присъден на "Отвътре навън". За чуждоезичен филм беше избрана аржентинско-испанската черна комедия "Диви истории".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай