Три филма за войната в Украйна

София Филм Фест представя филми за войната на 27-то си издание

Три филма за войната в Украйна | StandartNews.com

Войната в Украйна продължава вече една година. Много са хората, които са съпричастни към случващото се в руската съседка.

София Филм Фест също изразяват своята солидарност. За  27-ото издание на фестивала ще бъдат показани три филма свързани с войната, която Русия стартира срещу Украйна.

Филмът “Клондайк” с продуцент Мехмет Бахадир Ер. Копродукция е между Украйна и Турция и е с режисьорка Марина Ер Горбадж. Световната премиера на лентата се състоя година по-рано на фестивала Сънданс. Наградата, която получи е за най- добър режисьор секция “Световно кино”, а след месец и в конкурсната програма “Панорама” на Берлинале 2022 година получи награда на Екуменическото жури. Награда за най- добър режисьор филмът взе от журито в Сараево.

Сюжетът на екранизацията разказва за проблемите, които изпитва младо семейство в село Донецка- Източна Украйна. Военните действия са ежедневие. Близо до тяхният дом се разбива пътнически самолет. Той бива свален от руска ракета.

Друг филм от разнообразната програма на СФФ свързан с войната в Украйна е “Киевският процес”. Той е с украинският  режисьор Сергей Лозница. Показва кадри, които не са видяни до момента и реконструира моменти от "Киевският Нюрнберг". Филмът включва и изявленията на обвиняемите и дадените показания на свидетелите оцелели Аушвиц и Бабий Яр.

Филмът "Киевският процес" разкрива "баналността на злото" и е актуален и днес, когато украинският народ е подложен на насилие от варварски нашественици. Филмът е копродукция между Нидерландия и Украйна и е показан премиерно във Венеция 2022.

Третият филм свързан с войната в Украйна е френски. Той е на американския режисьор Лех Ковалски. Той няма да гостува за пръв път в България. Показва ни своят документален филм- “Граница на солидарността”

Той е вдъхновен от хората в Полша. Те са приели милиони бежанци от началото на войната.  Историята е конструирана от разкази на фермери, собственици на магазини, фотограф и учител, които живеят в района на Люблин, близо до река Буг, по която минава границата с Украйна и Беларус . Те споделят любопитни факти за войната.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай