Топ истории от книгите на екрана през есента

Гледаме само хитове в шестото издание на международния кино-литературен фестивал Синелибри

Топ истории от книгите на екрана през есента | StandartNews.com

Гюстав Флобер

„Възпитание на чувствата“ е мотото на шестото издание на международния кино-литературен фестивал Синелибри, който ще събере фенове от 18 октомври до 8 ноември в София, Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово...

Изборът на темата не е случаен. Преодоляването на изпитанията възпитава чувствата и изгражда характера.  В известен смисъл изпитанията са дар, защото ни насърчават да преосмислим ценностите си – да се вгледаме по-внимателно в себе си и другите, да направим трезва равносметка и да обновим  живота си, коментират организаторите на форума. 

И тъй като каузата на Синелибри 2020 се родее с концепцията на проекта #НавънКъмСебеСи, в официалния клип се включват прекрасни актьори с откъси от бележити драматургични произведения чрез онлайн платформата АртАкция. В нейния смисъл повярваха десетки хиляди почитатели на киното и театъра. Съприкосновението с творци от подобен ранг, особено в смутни времена, е ясен знак за неотменимата роля на изкуството – да възвисява духа.

 

Музиката е на Марио Григоров, а Жаклин Вагенщайн и Кремена Димитрова са поканили Бойка Велкова, Владимир Пенев, Весела Бабинова, Христо Мутафчиев, Лили Гелева, Иван Бърнев, Лилия Маравиля, Велислав Павлов, Йоана Буковска-Давидова, Деян Донков и Свежен Младенов.

Мотото „Възпитание на чувствата“ е пряка препратка и към едноименния роман на световноизвестния френски писател Гюстав Флобер. Тази есен ще отбележим 140 години от смъртта на автора на „Мадам Бовари“ и 170 години от кончината на Оноре дьо Балзак, двама от най-прочутите и влиятелни европейски писатели на XIX век. Ще отразим 150-та годишнина от смъртта на Чарлс Дикенс, най-значимия прозаик на Викторианската епоха. Предвиждат се и събития, съпроводени със специално подбрана музика на Бетовен - по случай 250 години от рождението на гениалния немски композитор. Програмата е реверанс към класиката, защото класиката е остров на упование и вяра - и обещание, че животът продължава!

Фестивалът ще предложи международен конкурс за пълнометражен игрален филм и паралелна програма, множество бляскави кинопремиери, образователни събития, вълнуващи срещи с гости от световна величина и много изненади. Вече е отворен за кандидатстване и традиционният конкурс за късометражен филм с времетраене до 15 минути, вдъхновен от литературна творба, независимо от нейния жанр. Предвидени са награден фонд и празнична церемония с излъчване на отличените филми.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай