Титанът на киното

Лео остава в историята на съвременното кино с ролите си в "Островът", "От другата страна", "Джанго без окови", "Пътят на промените", "Хвани ме, ако можеш"

Титанът на киното  | StandartNews.com

Лео Ди Каприо е не само женкар и природозащитник, но и дяволски добър актьор

Ако все още има някой в този свят, който свързва Леонардо ди Каприо единствено с "Титаник" или някакви сладникави роли, то той заслужава як плесник. 41-годишният актьор е от най-големите професионалисти в съвременното седмо изкуство, нареждайки се до майстори от класата на Робърт де Ниро. (Да не говорим, че последният беше сериозно обвинен в пресата отвъд океана, че няма нито едно сериозно екранно постижение през последните години). Пък и Лео го наследи като любимия актьор на големия Мартин Скорсезе, който казва, че би снимал Ди Каприо във всеки свой филм. Той се изправя и до друг фанатик на съвършенство - Даниел Дей-Люис. Всъщност единствената разлика между двамата е, че ирландецът е единственият актьор с три "оскара", а Лео няма нито един. Вчера той получи шестата си номинация и феновете му по света, както и голяма част от киногилдията вярват, че този път ще получи златната статуетка. Но дори и да не се случи това, Ди Каприо си остава това, което е - дяволски добър в работата си. Този факт не е изненада, нито е новина. Скептичните към таланта на Лео търсят основание за мнението си в захаросани филми като "Ромео и Жулиета", "Знаменитости", "Великият Гетсби", "Титаник", който държеше години наред първото място за най-доходоносен филм на всички времена, преди "Аватар" да го измести.

За по-запознатите с биографията на Ди Каприо той е сред най-добрите още с първите си филми. Още със "Защо тъгува Гилбърт Грейп" от 1993-а, където играе по-малкия умствено изостанал брат на Джони Деп - изпълнение, достойно за много награди. Той спечели доста от тях, включително и номинация за "оскар", но тогава беше само на 19. Лео се снима от тийнейджър. Сред големите му роли е наркоманът в "Баскетболни дневници" от 1995-а, той е поета гей Артюр Рембо в "Пълно затъмнение". Партнира си с гиганти и като Мерил Стрийп - в "Стаята на Марвин", за която казва, че е от любимите му актриси. Всъщност двамата ги свързва една и съща страст. Както е известно, носителката на три "оскара" е изключително добра имитаторка, а пък Ди Каприо признава: "Едно от любимите ми неща е да се срещам с хора, а после да ги имитирам. Обожавам да го правя."

За да го доближим до нас, трябва да припомним, че Лео има далечни руски корени. Баба му Елена Смирнова, която си отива през 2008-а, е руска емигрантка в Германия, а баща му е четвърто поколение американец с италианско-германски произход. Той е уличен актьор и продава комикси. Родителите му се развеждат, когато той е на годинка, и майка му поема изцяло грижата за израстването му. Неслучайно двамата са особено близки и Лео често я води по галавечери, вместо някоя от секси приятелките си. Той обаче си е истински Дон Жуан. През леглото му са минали много фатални дами и старлетки, но нито една не се е задържала достатъчно дълго, за да окове Лео в брак. Сред тях са Жизел Бюндхен, Бар Рафаели, Блейк Лайвли и други не толкова известни дългокраки красавици от модния подиум. Отново и за съжаление на всички фенки на "Титаник" - Лео и Кейт Уинслет никога не са имали каквато и да е еротична афера. Двамата ги свързва дълбоко приятелство. Всъщност много по-качественият им общ филм е "Пътят на промените" на бившия мъж на Уинслет Сам Мендес.

Освен всичко това Ди Каприо е и известен природозащитник. Той дори написа сценарий за документалния филм "Единайсетият час" за ролята на човека в унищожаването на околната среда. Актьорът основава фондацията, която носи неговото име през 1998 г., за да подпомага опазването на околната среда и съхраняването на природните ресурси и дивата природа. Чрез нея Ди Каприо направи няколко дарения, сред които милиони долари за опазването на океаните и защита на тигрите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай