Тежка кавалерия в Созопол

Тежка кавалерия в Созопол | StandartNews.com

Ивайло Знеполски, Михаил Белчев и Георги Тенев представят днес новите си книги в градската галерия

Тежка арт кавалерия превзема днес "Аполония". Михаил Белчев представя от 17 часа в галерията на Стария град юбилейната си книга "В полумрака на спомена". Бардът, който до края на годината празнува 70, редовно ще "черпи" със знакови събития. След обед е първото от серията представяния на сборника с 200 стихотворения на изключителния лирик. Неговият издател Дамян Яков отново печели овации с елегантната визия на томчето. Мишо вероятно няма да удържи на мераците на отбраната публика и ще хване китарата поне за един от големите си хитове. Поне две дузини от тях ще прозвучат на 21 ноември, когато е мегаконцертът му в зала номер едно в НДК. Тогава на сцената ще излязат, за да го поздравят и да докажат за пореден път, че го обичат и тачат Богдана Карадочева, Йорданка Христова, Бисер Киров, Веселин Маринов, Марги Хранова и още корифеи на попмузиката ни.

По-късно Ивайло Знеполски ще излезе пред своята публика с "Как се променят нещата - от инциденти до голямото събитие". Изследването на професора, издадено от "Сиела", е от два хронологично свързани тома - "Властта в университета" и "Университетът във властта". На базата на непубликувани досега документи от държавни и частни архиви са представени най-важните епизоди от интелектуалната история на страната по времето на социализма в периода 1956-1989-а. Във фокуса са известните философи и историци Николай Генчев, Исак Паси, Асен Игнатов, Добрин Спасов, Желю Желев, Иван Славов, Илчо Димитров и други. Авторът разнищва съдбата на учените в тоталитарната среда, ролята на Държавна сигурност в Алма матер, принудата и свободното действие, дебата за границите на реформаторското мислене, особеностите на нашенското десидентство.

От 20 часа пак в галерията на Стария град е премиерата на "Български рози" на Георги Тенев и "Колибри" - тъмен, криминално загадъчен, безпощаден роман, който потапя в атмосферата на България от началото на XXI век. Насилие, присвояване на капитали и идентичности, битки за власт. Разказ за съдбата на интелигенцията в безскрупулния свят на силните, бруталните и богатите, за разбиването на илюзиите за невинност. История за непостижима любов и за предателства в името на успеха, известността и парите. Авторът отправя предизвикателство към няколко поколения, прави мрачно предсказание за бъдеще на терор и политически отмъщения и ни изправя пред зловещо надигащия се въпрос: Какво ще се случи с децата?

Довечера в 21 часа феноменалният музикант Иво Папазов и оркестър "Тракия" ще вдигнат на крака зрителите в Амфитеатъра. "Отдавна исках да представя сравнително нови за публиката мелодии. Дълги години ги нося в себе си. Спомените, свързани с тях, не ме оставят. Пред погледа ми като на филмова лента се сменят образите на хората, сред които съм израснал, на родителите ми. От тях наследих моята музика. Ще изпълня мелодиите за най-хубавите моменти от живота ни - в модерни и различни интерпретации. Хубаво е обаче да се обръщаме назад - за да не забравяме кои сме и откъде идваме. Искам да ви върна там, където черпим силата и вдъхновението. Но и с моята музика да ви поведа напред", казва Ибряма, който свири по цял свят.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай