Театър "Азарян" в НДК

Театър "Азарян" в НДК | StandartNews.com

Зала 2 в НДК вече ще носи името на Крикор Азарян, съобщи Мирослав Боршош, шефът на двореца. "Не излизай на сцената, ако нямаш какво да кажеш!", припомни той думите на големия режисьор, който в неделя щеше да навърши 81, ако не си бе отишъл преди 5 години.

От понеделник започва ремонтът на амфитеатралната зала и през новия сезон тя ще бъде втората най-голяма сцена след Народния театър.

С каузата Театър "Азарян" ще бъде натоварен един от най-талантливите съвременни български драматурзи - Яна Борисова. Тя сподели, че за първия сезон ще бъдат поканени някои от най-добрите български режисьори, сред тях и от най-младите, които да реализират своите постановки. "Ще представим няколко от най-добрите и интересни спектакли, които в момента се изнасят в театри извън София. Освен това ще бъдат възстановени няколко от най-значимите представления, които вече не се играят, но които имат своето историческо място в българския театрален живот. Ще залагаме много и на българската драматургия", каза Борисова.

На събитието присъства и Хермина, дъщерята на Азарян, която каза: "Зала 2 беше онова елитно пространство, в което се работеше на проектен принцип преди промените - нещо немислимо за онзи период. Тук са се раждали изключително интересни театрални проекти на Леон Даниел, Вили Цанков, Юлия Огнянова, Хачо Бояджиев. Творческа следа оставиха и Иван Пантелеев, Галин Стоев, Теди Москов с неговите "Фантасмагории" по Хофман".

После Хермина Азарян направи символичен подарък на Яна Борисова, давайки й прословутите 10 джедайски закона на нейния баща. Един от тях е: "Да си съвременен - това значи да си необичаен и неочакван в постъпките и в реакциите си. Но това не значи да не си мотивиран и да липсва логика. И тук е разковничето - да вдигаш летвата на неочакваното до невероятност, въпреки съществуващите закони на гравитацията".



Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай