Тайните зад развода на Хенри VIII и Ан дьо Клев

Тя е първата му съпруга, имала късмета да остане жива

Тайните зад развода на Хенри VIII и Ан дьо Клев | StandartNews.com

От всичките съпруги на Хенри VIII, Ан дьо Клев е единствената, която успява да се измъкне от неуспешния брак без загуба. Тя е и първата, която имала късмета да остане жива. По време на развода тя не само запазила главата си, но и получи много предимства.

От правна гледна точка това не било развод. Бракът на Хенри и Ан е анулиран, тъй като никога не е съществувал. Просто, случайно, те слагат подпис на грешното място, това е всичко. Всъщност, никога не са били женени. След като са уредени всички законови формалности, Ан дьо Клев получава 4000 лири годишен доход, замъкът Хевър, който преди това принадлежал на семейството на Ан Болейн, няколко други имения, които преди това също принадлежали на Болейн. Това е наследено от една съпруга на друга. Но най-важното е, че Ан получава статут на „любимата сестра на краля“. В процеса на развод тя с такова спокойствие, предпазливост и благодарност се съгласи на всички условия на краля, че той остава впечатлен до края на живота си.

Формално, след това Ан получава разрешение да се венчае повторно по свой избор. Кръгът от мъже, за които може да се омъжи обаче е много малък. Ревнивият и отмъстителен Хенри VIII никога не би простил на „любимата си сестра“ да уреди лично щастие с някой от мъжете. Това би означавало незабавен позор или екзекуция. Разумната Ан прекрасно разбира, че след като се омъжи, ще загуби не само финансово благополучие, но много вероятно и главата си.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай