Тайната на успеха на “Огънят на Анадола”. Мустафа Ердоган пред "Стандарт"

В спектакъла има и български танци, казва основателят на световноизвестната група

Тайната на успеха на “Огънят на Анадола”. Мустафа Ердоган пред "Стандарт" | StandartNews.com

След два рекорда на Гинес

“Огънят на Анадола” се завръща с концерти у нас и през 2024 г.

Танцьорите от мега шоуто понякога репетират по 17 часа на ден

Легендарното шоу “Огънят на Анадола”, влязло два пъти в книгата рекордите на Гинес – за най- бързо танцово представление с 241 стъпки в минута и за най-многобройна публика от 400 000 души, събрана на едно място, се завръща в България и през следващата година. Това разкри  вдъхновителят и основател на мега продукцията Мустафа Ердоган в специално интервю за вестник „Стандарт“

Неговото шоу е на път да постигне и нов рекорд – гледано едновременно от 45 млн. души по света.

Преди броени дни артистите разпалиха пламъка на шоуто си в София и Варна, където изправиха публиката на крака с автентични танци, вдъхновени от пъстрата история на Анадола. Модерният спектакъл продължава да пътува по четирите краища на света.

За тайните на успеха и работата с Мустафа Ердоган разказаха двама от основните и най-успешни танцьори в шоуто.

Айлин Аккьок от Истанбул е на 24 години. В продължение на 13 години тя е част от екипа на “Огънят на Анадола”, но за първи път идва на турне в България. “Започнах с професионалта група “Къвълджъм” (б. ред. – „Искра“). Постепенно, учейки се, стигнах до участник в основната група. Освен репетициите, аз преподавам и в нашите танцови училища”, споделя Айлин. И добавя, че Мустафа е трудоблюбив и дисциплиниран, но в същото време работи с удоволствие.

“Понякога стигаме и до 17 часа на ден репетиции. Когато трябва да представим шоуто в чужда страна, ние всъщност отразяваме Турция. А за нас това е по-особено чувство и затова работим повече“. Наградата й е екзалтираната публика и нейните аплодисменти.

През 2024-та г. шоуто ще има турнета в Китай и Америка.

Ахмед Озанкьосе също е в основната група. Той е на 29 години, от Анталия е и вече осем години е част от “Огънят на Анадола” като в последно време изпълнява главни роли. Ахмед споделя, че Мустафа винаги знае как да върне уморените танцьори в кондиция – с шеги и комични разкази.

През летния туристически сезон артистите са в Анталия и изнасят спектакли в един от най- известните театри – Аспендос.

"В спектаклите ни има български танци"

"Притежаваме 12 танцови училища и сами подготвяме актьорите си", казва Мустафа Ердоган, фолклорист и основател на световно известната трупа

- Г-н Ердоган, завършил сте хуманитарни науки. Как започнахте да се занимавате с танци?

- Докато учих „Политически науки“ и „Философия“, към унивеситета имахме и допълнителни социални дейности. Сред тях бяха фолкор, музикознание и др. Извън редовните ми часове, аз се занимавах с това – то ме влечеше. А преди това - още от началното училище се интересувах от местни, традиционни и модерни танци. И ето, че в един по-късен период ги обединихме на сцената в по-модерна форма.

- Как се появи идеята за създаването на “Огънят на Анадола”?

- Когато бях студент правехме доста експерименти. Разглеждахме примерите от различните страни, обединяващи разнообразни култури и народи. Тогава на това му казвахме модел. Освен световните примери, Анадола също е много колоритна. Така през 90-те години на миналия
век, синтезирайки ги, се появи идеята за създаването на шоуто.

- Представяте автентично шоу, което е микс от танци. Каква е тайната на успеха?

- На първо място трябва да повярвате, че вашето занимание е едно от най-добрите неща на света. Така съзнанието ви е готово за успеха, към който се стремите. И тръгвате да го постигате с дисциплина, постоянство и упорита работа.

- Споделяте, че сте сменил четири поколения танцьори. По какви критерии ги подбирате?

- В началото когато започнахме, пускахме обяви във вестниците, след това провеждахме изпит и така взимахме танцьори. Сега вече притежаваме 12 танцови училища, като в тях има деца на по 4-5 години. В сегашната ни група почти целият състав е възпитаник на тези школа. Изградихме си принцип: нашите танцьори ги обучаваме и възпитаваме само и единствено ние.

- Бихте ли споделил незабравимо Ваше преживяване?

- По време на едно от турнетата ни в Мюнхен преживяхме известни премеждия, които за нас не бяха особено приятни. Не искам да влизам в детайли. Факт е обаче, че не бяхме особено добре приети от публиката. След години, когато отново се завърнахме в Германия, същите тези хора,
които ни бяха отблъснали, дойдоха да ни посрещнат и да се снимат с нас. Почувствахме се много горди.

- През годините какво Ви беше най-трудно?

- В началото, когато започнахме в Турция, срещнахме много трудности. В онези времена не беше лесно да накараме хората да повярват в една такава мечта. Срещахме врагове, но в крайна сметка успяхме. Ние стартирахме през 1999 година, през 2001 г. вече тръгнахме по турнета в
Турция, а след това и по целия свят. Тези две години всъщност бяха като 50. Ние сме първата танцова група в Турция, която постига такъв голям международен успех.

- Как ви посрещна публиката в света?

- Всичко, което е красиво, намира своя аналог в света. Това, което е атракция за България, то е и за Турция, Китай, Америка. „Огънят на Анадола“ е съвкупност от танци и всяка култура може да открие нещо от нея, така че навсякъде се харесва. Отделно сме много доволни от България, това е шестото ни турне тук. Следващата година през месец август отново ще дойдем, след това ще гостуваме и с представлението “Троя”.

- Вие и преди сте идвал в България, какво ви впечатлява в публиката?

- Ние сме съседи, живели сме заедно стотици години. В “Огънят на Анадола” и в “Троя” има и включени български танци. 

Музиката, която слушаме, даже и костюмите са ни познати, може би затова гледат на нас като на роднини. Има много хора оттук, които живеят в Турция.

 България при нас е приета като братска страна.

- Кое е общото и кое различното между българския и турския народ?

- Ние се смеем на еднакви неща, играем в един рътъм. При нас също пеем “Бяла роза”. И в двете държави има високо чувство за естетика, народите ни са танцувални.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай