Търг за стихове нажежи Военния клуб

Търг за стихове нажежи Военния клуб | StandartNews.com

Бизнесмени си оспорваха лириката на Михаил Белчев

Търг за стихове нажежи страстите във Военния клуб в четвъртък вечер. Фенове на поезията, излязла от душата и перото на Михаил Белчев, си оспорваха някои от най-прочутите му творения, писани през последните десетилетия и превърнати в шлагери от най-големите ни композитори. 50 от тях бяха рамкирани като картини и разиграни на аукциона, воден от Драгомир Драганов от БНТ, по-строен и елегантен откогато и да било. В балната зала се разгоря истинска битка за култови произведения на Мишо.

Продуцентът на арт събитието Аспарух Карастоянов получи срещу 700 лева "За теб, Българийо". "Само това да беше написал Мишо, пак щеше да остане в историята", коментира просълзен той. Конкурент на бизнесмена се оказа Мая Косева, но тя и съпругът й Енчо Косев в крайна сметка избраха романтично-носталгичното "Пак ще се срещнем след 10 години". Адвокат Биляна Тончева похарчи с удоволствие финикийски знаци за "Моля се", а Камен Червеняков си тръгна щастлив с "Жалба за младост". Борислав Сарандев и Деси Тенекеджиева също кръстосаха суми и плам, като на финала почетният консул на Шри Ланка взе надмощие и обогати личната си колекция с няколко от своеобразните платна. Част от събраната сума ще бъде похарчена за изграждането на арт център към шуменското училище "Димитър Благоев". Идеята е на Кристина Белчева, Венета Платиканова и Юлия Савова, които неотдавна създадоха дамския клуб "Време за обичане".

Двама късметлии във Военния клуб получиха стиховете на Мишо като подарък от автора - меценатът Лили Червенякова и финалистът от "Гласът на България" Тодор Георгиев, който имаше рожден ден. В партито се включиха с изпълнения верни бойни другари - Хайгашот Агасян, Илия Ангелов, Драгомир Драганов, Джина от "Трамвай номер 5". Мишо, Кристина и техният син Константин Белчев също хванаха микрофона. Аплодираха ги приятели от различни жанрове - художниците Божидар Икономов и Парашкев Фереджанов, класикът Емил Табаков, поетът драматург Недялко Йорданов, Христо Чешмеджиев от Народния и Румелия Знаменова от Кукления, режисьорът Борис Панкин, Агент Тенев... "Искаме да възродим традицията на жълтите павета да се случват значими културни събития", казаха Белчев и Карастоянов, обещавайки следващи изненади.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай