Световно сопрано пее в София

Световно сопрано пее в София | StandartNews.com

Цветелина Василева дебютира като Турандот в Софийската опера навръх Свети Валентин. Световното сопрано се завръща за 14 февруари, за да влезе в спектакъла, който Пламен Карталов режисира за Гена Димитрова през 1995-а. Тогава Цвети пее партията на Лиу, без нито за миг да остава в сянката на великата прима. Сега, на празника на виното и любовта на сцената в столицата като Тимур ще й партнира басът Юлиан Константинов, който също е участник в премиерата на оригиналната постановка. След успеха си на новогодишната гала в първия ни оперен театър, Цветелина ще се появи отново като капризната китайска принцеса.

"Българското оперно чудо" - така меломани и критици на четири континента наричат Василева.

Тя обаче неведнъж признава, че обича да се връща в родината, тъй като тук се зарежда с нова творческа енергия. Споделя още, че няма време да обръща внимание на славата, която я следва във всяка роля. В началото на кариерата си българката е обявена за най-голямото откритие на международния фестивал в Уексфорд, Ирландия, като Шарка в едноименната чешка опера. Следват триумф и аплодисменти - от София до Сантяго, от Токио до Торонто. В САЩ и Канада гастролите й са сред най-чаканите.

Пред журналисти Цветелина споделя, че често е правила по седем премиери на сезон на различни световни сцени. "Тя има мощен, силно концентриран глас и динамично присъствие - те я превръщат в звезда, още преди да е изпяла докрай първата фраза", пише "Сънди таймс". Английският вестник я хвали и за Аида, наричайки я "подвижна, младежки свежо звучаща, с финес и нежност в интерпретацията и блестящи височини".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай