Световен хит в Младежкия театър

Гледаме поредна версия на „Арт“

Световен хит в Младежкия театър | StandartNews.com

Постигналата световен успех пиеса „Арт“ на Ясмина Реза е новото заглавие на сцената в Младежкия театър „Николай Бинев“. Преводът е на Красимир Мирчев, режисьор е Владислав Стоименов, който трупа популярност с участието си в премиерния филм на Валери Йорданов „Шекспир като улично куче“. Сценографията е Ванина Цандева, композитор е Калин Николов. В ролите на тримата най-добри приятели, чието приятелство е силно разклатено от покупката на безумно скъпа чисто бяла картина, са Петър Петров-Перо, Георги Гоцин и Кирил Недков. „Арт“ е вълнуваща история за изкуството, приятелството и способността ни да останем верни на себе си, но и на приятелите си, когато виждаме света по различен начин.

Колко бихте платили за бяла картина? Има ли значение кой е художникът? Можем ли да наречем изкуство картина, ако виждаме пред себе си едно бяло платно? Серж (Петър Петров-Перо) купува картина за изключително голяма сума. Тя представлява голямо платно, боядисано в бяло, с „фини бели диагонални ивици“. За един от неговите най-добри приятели – Марк (Георги Гоцин), картината е „боклук“ и Серж е изгубил ума си. Техният общ най-добър приятел Иван (Кирил Недков) е поставен в неприятната ситуация да лавира между двамата, независимо че самият той е затънал в безброй лични проблеми, свързани с подготовката на сватбата му. Може ли една картина да постави на изпитание дългогодишни приятелства? Доводите „за“ и „против“ картината преминават границата на добрия тон. Тримата най-добри приятели я използват за параван, за да кажат какво наистина мислят един за друг и приятелствата им изглеждат все по-крехки и носещи умора, а не вдъхновение. 

„Арт“ е явление в модерната драматургия и мигновено постига изключителен успех, както сред критиката, така и сред публиката в целия свят. Пиесата е поставяна в безброй театри и държави, сред които Франция, Великобритания, САЩ, Япония, Португалия, Русия, Индия, Южна Африка, Италия, Аржентина, Тунис и много други. В България също има няколко версии, превърнали се в класики. Според вестник „Le Monde“ пиесата е най-поставяното съвременно френско драматургично произведение в света, а езиците, на които е преведена, са десетки. Още с появата си „Арт“ се превръща във феномен, получавайки дълъг списък от номинации и награди - „Молиер“, „Тони“, „Лорънс Оливие“...

     

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай