Светлослав Стоянов със "Златен ритон"

Светлослав Стоянов със "Златен ритон" | StandartNews.com

Отличникът при анимациите е "Приказка за вълшебното кралство"
"Последните черноморски пирати" грабна голямата награда за най-добър документален филм

За 21-ви път на тържествена церемония в "Новотел Пловдив" бяха връчени наградите за най-добър документален и анимационен филм. "Последните черноморски пирати" с режисьор Светослав Стоянов, продуциран отМартичка Божилова грабна големия приз "Златен ритон".

Документалната лента е автентичен, вълнуващ и непосредствен разказ за човешката мечта за свобода, любов и бъдеще, заплашени от алчността. Мартичка, заедно с Борис Мисирков и Георги Богданов, е основател на продуцентска компания "Агитпроп". На нея дължим филми като "Георги и пеперудите", "Проблемът с комарите и други истории", "Коридор номер 8", "Бетонни фараони" - всички те удостоени с много международни награди. Най-новите филми на "Агитпроп" са "Любов и инженерство" ("Трайбека" 2014-а - Ню Йорк) и "Последните черноморски пирати" (награда за режисьорски дебют и операторско майсторство на Българската филмова академия 2013-а). В края на ноември Божилова бе член на журито на един от най-престижните фестивали за документално кино в Амстердам.

"Киното, което "Агитпроп" прави, се нарича документално, но целта му е да въздейства емоционално на хората. То работи само върху човешката емоция, базирайки се на една реалност през погледа на автора", казва тя.

Режисьорката е завършила Националната гимназия за древни езици и култури, право и богословие. После специализира и в един от водещите европейски кинокурсове - "Еуродок". Дълги години Мартичка е управлявала барове, един от който култовата кафе-галерия в сградата на НАТФИЗ - К.Е.В.А. Именно там се ражда идейното начало на професионалната й кариера в киното - "тогава една празна поляна". "Отидох, научих се как се прави, постепенно се запознах с най-добрите и се опитвам да ги откривам."

Специалното отличие на журито за документален филм бе присъдено на "Книга на мълчанието" на Анри Кулев по сценарий на Борис Христов. Лентата грабна приза поради необичайния начин на претворяване на художествено произведение в кинематографична картина. Съпругата на Кулев Светла Ганева пък бе удостоена с наградата за операторско майсторство за постижения в пластиката на изображението на филма "Книга на мълчанието". Призът за режисура на документален филм отиде при Росен Елезов за цялостно представяне в конкурсната програма.

"Златен ритон" за най-добра анимация получи "Приказка за вълшебното кралство", продукция "Гала филм" - Галина Тонева и Кирил Кирилов. Сценаристи на лентата са Ангел Манов и Теодора Манова, режисьор - Ангел Манов, а оператор - Светозар Мареков. Награда за художник-постановчик, сценарист, режисьор и аниматор получи Илиян Великов за най-смешния и същевременно тъжен рисуван филм на фестивала, "Pissed off".

Вълнуващият разказ в лентата "Чуй" за това как свободата на словото и истината могат да пробият и най-мрачната система развълнува най-много журито и то присъди приза за дебют на режисьорката й Диана Иванова.
Почетната диплома в категорията документално кино бе връчена на филмите "Поучителната история на братя Прошек" и "Мъртвите отварят очите на живите" със сценарист и режисьор Станислава Калчева. При анимацията грамотите отидоха при "Локва" и "Денят на кървавите венци".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай