Неделя,

Светлин Русев опъва лъка на Айфеловата кула

От: Агенция Стандарт -
602
Светлин Русев опъва лъка на Айфеловата кула
A
A
A

Светлин Русев свири на 23 май в Париж. Световният цигулар прави ексклузивен концерт в сърцето на Айфеловата кула, с който Българският културен институт във Франция отбелязва 24 май. Светлин Русев ще опъне лъка в зала „Гюстав Ефел“, разкриваща изключителна гледка към града от първия етаж на вечния символ на френската столица. Един от най-популярните ни международни музиканти ще зарадва почитателите на класическата музика с елегантно бутиково изживяване. В навечерието на празника на българската култура и писменост Светлин Русев ще свири произведения на Бах, Паганини, Петър Христосков...

Точно година след парижкия концерт на Светлин Русев със Симфоничния гвардейски оркестър, това е единствена възможност за почитателите му да го слушат на живо във Франция през 2023 г., изпълнена с многобройни участия из континентите.  Кариерата на Светлин Русев е силно свързана с Франция. Учи във Висшата национална консерватория за музика и танц в Париж, а през 2008 г. става професор по цигулка в Парижката консерватория. Репертоарът му е изключително широк – от барок до съвременна музика, популярни са интерпретациите му на творби от славянски и български автори. Днес концертира като солист и забележителен камерен изпълнител в Европа, САЩ, Латинска Америка и Азия. Прави майсторски класове по цигулка и камерна музика в различни държави. 

Познат на публиката със своята виртуозност, музикална експресивност на изпълнение и елегантен уникален стил, Светлин Русев е свирил в много от най-престижните концертни зали по света, сред които Театър „Шатле“, „Концертхаус“, Болшой театър, „Концертхаус“ в Берлин, „Alte Oper“ – Франкфурт, Palais des Beaux Arts в Брюксел, „Сънтори Хол“ в Токио.  Работил е с някои от най-големите имена и е редовен гост солист на Националния оркестър на Франция, Оркестъра на националното радио на Франция, Сеулската филхармония, Токийската филхармония, Филхармонията на Йоханесбург и други оркестри. От 2011 Светлин Русев свири на Amati-Stradivarius от 1720, предоставена му от Amundi.


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com