Стояна сънува Австралия

Стояна сънува Австралия | StandartNews.com

София. Навръх 24 май Стоянка Мутафова си пожела пътешествия до далечни земи. "Не съм била в Австралия. Понякога я сънувам. Често копнея да остана сама сред природата - да чувам грохота на буйна река или дори наблизо да изригне вулкан", сподели голямата актриса с Петя Дикова по bTV. Примата на Сатирата не крие, че самотата не й тежи, а я зарежда. "Веднъж чух Лили Иванова да го казва и оттогава много я уважавам", категорична е звездата. И въпреки че Нейчо Попов, нейният трети и най-непрежалим съпруг, си отива в разгара на тяхната любов, а Стояна и до днес копнее за него, тя не вярва в задгробния живот. "Много ми се иска да ги срещна отново - и Нейчо, и баща ми... Но надали е възможно. От дете съм си атеистка. Веднъж запитах татко какво е Бог. Той мълчаливо ми посочи тревата и птиците", връща лентата тя.

Стояна казва още, че никак не обича случайни хора да я потупват по рамото и да я хвалят. Приема за оценка единствено мнението на интелектуалци, които действително разбират от театър. "Играхме "Ревизор" в Москва и на другия ден един мъж ме спря и ме запита: "Вие ли бяхте Ана Андреевна?". И когато му отговорих "Да", той ми се поклони: "Много сте талантлива, аз съм Марк Захаров". Онемях и започнах на свой ред да му се кланям - та той беше от най-великите режисьори. Имала съм още подобни случаи - в Съветския съюз, в Сърбия, в Унгария... През 1989 г. партийното бюро се събра и изгори доста хартия - включително и рецензиите за мен в чуждите вестници".

Мутафова е щастлива, че все още продължава да владее публиката. "Нямам сценична треска. Никога не съм си представяла, че и на 92 ще има роли за мен. Защото би било смешно да се правя на млада. По-добре да съм бабишкера, но адекватна. Някога си мислех, че ще се оттегля на 75 - във виличката в Драгалевци". Сега нейната съученичка и приятелка Радосвета Бояджиева, първата родна диригентка, пише мемоари за младостта на дамската им компания. И тъй като третата в нея, Блага Димитрова, вече я няма, двете се канят да правят премиери из България.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай