Стефан Цанев обясни защо Паметникът трябва да си отиде

Не може на върха да бъде автоматът, не може оръжието да бъде сюблимното нещо на изкуството

Стефан Цанев обясни защо Паметникът трябва да си отиде | StandartNews.com

Източник: Нова телевизия

Според поета и драматург Стефан Цанев Паметникът на Съветската армия е трябвало да бъде премахнат.

"Установяването на едно робство в България не може да бъде почитано с паметници. Демонтирането на Паметника на Съветската армия няма да помогне за рухването на комунистическото, което е останало у нас. Аз по принцип съм против рушенето на паметници, но този мисля, че трябва да бъде махнат поради нахалството си да бъде най-високият и най-големият", каза Цанев в интервю за Нова телевизия.

"Не може на върха да бъде автоматът, не може оръжието да бъде сюблимното нещо на изкуството. С него се убиват хора и е античовешко. Как може да се издига в култ това. Поне да държеше цвете", допълни още интелектуалецът.

"Когато виждате конфронтацията между политиците, където отношенията са като на живот и смърт... въобще как си позволяват един на друг да си викат "фашисти". Трябва да се направят курсове за ограмотяване на народните представители. По-добре да се псуват на майка", възмути се Стефан Цанев.

Цанев даде интервюто в дома си в Балчик. Именно там той се чувства вкъщи, далеч от шума и суетата на града.

„Като кажа: „Прибирам се у дома”, значи съм в Балчик. Взе да ми досажда София и то с нечистотата на улиците, на всичко. Тук хората около мен са ми по-приятни. Тук хората са много приятни, няма човек, който да не ме поздрави. А в София имам чувството, че ако падна, ще ме прекрачат и отминат. Толкова хората са безразлични един към друг”, каза творецът.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай
36 Коментара
Бай....
преди 4 месеца

Уважавах го през годините, но вече го е "ударил тока" !

Откажи
Възможно е,
преди 4 месеца

но за паметника е прав.

Откажи
Бай....
преди 4 месеца

Паметници не се събарят бе, келеш!

Откажи
Бай....
преди 4 месеца

Преди много години четох за едни битки станали преди хилядолетия между племена в района на Йордания или Либия (нямам спомен). Едното племе победило другото и поставило плоча с надпис който увековечавал победата. Не след дълго време победеното племе успяло да победи и поставило плоча до другата . Но първата плоча не била съборена ! Нещо да ти говори, а?!

Откажи
Ти бай
преди 4 месеца

Ти байно,откога от племена акъл почна да взимаш.

Откажи
СТАМАТ
преди 4 месеца

ГОВОРИ ПЪЛНИ ГЛУПОСТИ!!! ДА МАХНЕМ И ПАМЕТНИЦИ НА БОТЕВ, И ....ВДИГНАЛИ САБИ И ПИЩОВИ?:)))) СРЕЩУ КАФЯВАТА ЧУМА, Е ТРЯБВАЛО И ЕДНА КАТЮША ДА КАЧАТ ГОРЕ!!!!....ОБСИПАНА С ЦВЕТЯ ОТ ПРИЗНАТЕЛНИЯ БЪЛГАРСКИ НАРОД!!!

Откажи
Спас
преди 4 месеца

Тия имат поръчение от ли за чите на посолството и пишат всеки ден за бутане на паметници?!!! Стават за смях, но " само знайте за парата"......продават си и бащата!!!

Откажи
ВиК
преди 4 месеца

Трябваше да го взривят даже.По евтино щеше да е.

Откажи
Ivanov
преди 4 месеца

Цанев е слуга на 3 режима и трите режима ги е възхвалява добре слушайте хора Цанев но на него ритници в дъртият г🔥ъз са му малко 😭

Откажи
Тодор
преди 4 месеца

А кой събори първия паметник вБ-я през55г.Това беше паметника на Ботев направен през1890 г.във Враца и още много други.

Откажи
петърчо
преди 4 месеца

глупости на търкалета.Ти не си Бай,ами си бай глупчо.Виждал ли си Либия?В Либия има много римски градове,но паметни плочи има само за глупаци!

Откажи
Хаджи
преди 4 месеца

Днес ще събаряме паметници,независимо на кого са. Утре ще горим книги,независимо кой ги е писал. Накрая ще се съборим и изгорим сами. Не си четем и помним историята. А Цанев,спрях отдавна да му слушам и чета глупостите. Все е по посока на вятъра, да не си подмокри обувките.

Откажи
RAF
преди 4 месеца

Не го ли е срам тоя наглец- преди един от трубадурите на "Априлската линия" и автор на "Жажда за Ленин" да клакьорства сега на фашизоидите в БГ? Фалшив човек, червив.

Откажи
Стоян
преди 4 месеца

Осъзнал се е човека.По добре късно,отколкото никога.

Откажи
Българин
преди 4 месеца

Като искаш да си помним историята,защо не кажеш да построим паметник на турския султан който ни е завладял.

Откажи
Умничкият
преди 4 месеца

Щото Султанът ни е поробил ,а под негово управление не е имало държава България... Дядовците на тези от Паметника са ни освободили точно от Султана, а тези на Паметника, включително и бойците от Първа, Втора и Четвърта Българска Армия в състава на Трети Украински Фронт на Червената Армия са освободили цяла Европа от фашизма и ...както се вижда временно. Но не се бой , вторият път няма да има прошка и прикриването под етикета "демокрация" , няма да ви свърши работа.

Откажи
Toni Ivanov
преди 4 месеца

Този и той е като тези с декларацията срещу професорката от СУ. Подлога на временната сглобка,която скоро ще си замине.

Откажи
Казионен цървул
преди 4 месеца

Защо освен наймето му нищо друго за нищо друго не сещам за и от него. ???. Един дрътляк съм на 60÷. ??? , Ъ?

Откажи
Plamen Lozanov
преди 4 месеца

а стига сте оплювали Русия освен да плюете друго не умеете защо не премахнете и американските паметници какво е направила Америка за нас нищо предатели долни вън от България буклуци долни

Откажи
Любка
преди 4 месеца

Правилно, вън от България

Откажи
Христо
преди 4 месеца

Цанев една фурнаджийска лопата си. Днес с тези утре с онези. Голям боклук излезе. Подлога и лицемер. Погнусих се от теб.

Откажи
Иванов
преди 4 месеца

Колкото и да злорадствате такива монументи на един комунистическо-окупаторски и враждебен режим като съветско-руския нямат място никъде в България и трябва да се срутят балтийските по малки от нас републики отдавна го направиха те имат повече топки от всички тукашни измекяри

Откажи
Любка
преди 4 месеца

Каква окупация, ВИЕ сте не нормани бе

Откажи
Бай Колю
преди 4 месеца

Любке, историята е жива. Има все още и живи свидетели. И сто комунистически паметника няма да я променят. Благодарение на пича със шпагина, в момента сме на това дередже - 50 години назад от цивилизацията. Така че, хайде малко по-трезво и спокойно с "нормалните" и "ненормалните".

Откажи
Саня
преди 4 месеца

Наследниците на фашистка България/1941 - 1944/ пак изпълзяха

Откажи
Ян Бибиян
преди 4 месеца

Саня, пача комунистическа, лапай пишки. Комунизма умря.

Откажи
Бай Колю
преди 4 месеца

Аз имам други наблюдения. Като гледам самоотвержената защита на МОЧА, май са изпълзели пионерски отрядни председатели, дружинни ръководителки, комсомолски секретари и такива на градския комитет на партията... Въобще всякаква безмозъчна паплач.

Откажи
Тодор
преди 4 месеца

Хора, чували ли сте за аналог на виаграта, който е 3 пъти по-ефективен и напълно безопасен на всяка възраст, а и лекува мъжки болести. Лично го тествах и сега го препоръчвам на всички, мега готино нещо е, прочетете сами какво може----- https://da.gd/xlbio

Откажи
ВалентинАлександров
преди 4 месеца

Този е кратен,който трябва да се обединят на мястото на разрушения паметник!

Откажи
Агент666
преди 4 месеца

Кога Цанев казва истината: преди 1989г., когато величаеше партията, априлската линия, Ленин, ссср, бай Тошо или сега когато ближния пак задница, но новите властимащи пък били и предатели фашизирани????!!

Откажи
Коко
преди 4 месеца

Питам Цанев щом казва че на върха трябва да има цветя а не оръжие, защо за Украйна изпращаме оръжие а не цветя????

Откажи
Евгени
преди 4 месеца

Този урод по-скоро да премине в небитието,отколкото да коментира славната Червена армия,която освободи България от фашисткото робство септември 1944г.

Откажи
Доктор
преди 4 месеца

Тежък патологичен случай. На такива няма смисъл да се обяснява, нито да се спори с тях. Кратуна, лишена от всякаква мисъл и пълна с лозунги. Единствената надежда е Екзитус леталис... и за обществото, и за индивида.

Откажи
Кирил
преди 4 месеца

Аман от прилепчиви помияри. При Живков беше в привилегированите интелектуалци,сега пак се опитва да угоди на новите. Отвратителен хамелеон.

Откажи
Георги Петков
преди 4 месеца

Голям интелектуалец, няма що. Нямало място за оръжие на паметника, сякаш ВСВ се е водила с плюнки и ерчене. Това да не ти е Холивуд, бе, другарю, а вече господин демократ.

Откажи
Сашо
преди 4 месеца

Цанев, ти се оказа голям мръс ник и ли зач бе! В София не само ще те прекрачат ако паднеш, но и ще те наплюват.

Откажи