Стефан Цанев: Истините не са вкусни - яжте весели лъжи

Големият писател с две премиери в София – на пиеса в Сатирата и на новата му книга

Стефан Цанев: Истините не са вкусни - яжте весели лъжи | StandartNews.com

Източник: БТА

Стефан Цанев – един от последните живи мъдреци в българската култура, през идващата седмица има две премиери в София. В Сатиричния театър започват да играят пиесата му "Мистерия с кон“, режисьор е Анастасия Събева, художник Елена Нацариду, музиката е на Калин Вельов, хореографията – на  Александър Манджуков. В ролите са Кирил Ефремов, Георги Спасов, Теодор Елмазов, Светлозар Начев, Елена Атанасова, Александър Григоров.

„Мистерия с кон“ представя абсурдната ни действителност, в която мечтите изчезват безследно, спомените се изпаряват, а историите мигновено се забравят. В този свят живеят хората на Стефан Цанев – идеалисти в пороците си, забавни в тъгата си, чувствителни обществени критици. Човеци, подправени със завидно, на моменти болезнено чувство за хумор, самоирония и малко тъга“, коментира Анастасия Събева. 

Предстои и поредно представяне на "Небесна гледна точка“ – най-новата поетична книга на Стефан Цанев, която излезе със знака на „Жанет 45“.  Ето какво казва авторът за творенията си в томчето.  „Това са стихотворения, които съм писал през XXI век, и няколко по-стари, но, надявам се, че все още са живи. Няма нищо по-тъжно от това да надживееш изкуството си. За поета е все едно дали е жив, или е умрял. Ако те помнят, ако те четат - жив си. Не те ли четат, не те ли помнят - и да са жив, мъртъв си. Жестоко е, но е истина. Изкуството е съпротива срещу смъртта. А какъв е смисълът на живота? Какво представляваме ний, с нашите жалки боричкания за власт, за слава и за богатства, с нашите войни и убийства върху тази третокласна планетка, кръжаща около звезда-джудже в покрайнините на провинциална галактика, забутана сред гъмжилото от милиарди галактики в черната утроба на Вселената? Забелязва ли ни някой отгоре? Тази книга е пълна с много други въпроси, каквито хората, затънали в блатото на битието, предпочитат да не си задават. И може би са прави. Затова: Не четете тази книга - ще ви натъжи. Истините не са вкусни - яжте весели лъжи!"

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай