Станислав Памукчиев с наградата на Майстора

Станислав Памукчиев с наградата на Майстора | StandartNews.com

Станислав Памукчиев е новият носител на годишната национална награда за живопис "Владимир Димитров-Майстора". Тя беше връчена на професора на официална церемония в деня на рождението на Майстора, 1 февруари, в галерията на Кюстендил. В журито бяха шефът на СБХ Любен Генов, Десислава Минчева, Димитър Грозданов, Надежда Кутева, Мария Василева, Николай Майсторов... Сред номинираните бяха още Василка Монева, Мария Столарова и Чавдар Петров.

Памукчиев получи не само статуетката на Кирил Матеев и диплом, но и финикийски знаци - 5000 лева от общината в Кюстендил и 2000 лева от Министерство на културата. Миналогодишният носител на приза, Ивайло Мирчев, пък откри своя изложба в галерията, носеща името на Майстора.

Връчването на наградата е възстановено през 2013-а след прекъсване от над 20 години. От 1973-а, когато е учредена от СБХ, до 1989-а, когато е обявена за последен път, лауреатите са 39. Между тях са Илия Петров, Калина Тасева, Златю Бояджиев, Ненко Балкански, Стоян Сотиров, Генко Генков, Димитър Киров, Светлин Русев.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай