София Лорен харесва трима българи

Асен Пейков щял да вае образа на кинодивата, Петър Увалиев е нейн продуцент, Красимир Иванов за малко да я доведе с личната й изложба

София Лорен харесва трима българи | StandartNews.com

София Лорен, която празнува 85, през дългогодишната си кариера харесва трима българи. През 50-те тя позира на големия ваятел Асен Пейков в ателието му в Рим. Но след като той завършва първоначалния проект от глина, Карло Понти дошъл и го прибрал с обещанието да го отлее от бронз. Може би прочутият продуцент не е бил сигурен в подходящия изход на арт акцията в съответната леярна. /Да припомним, че в началото на 60-те той дава луди пари за снимки в списание на съвсем младата София, на които тя е разсъблечена./ Лорен все пак притежава работа на Асен Пейков – наградата “Симпатия”, която през 1973-а получава от римското кметство. Творбата на артиста, чиято импозантна скулптура на Леонардо Да Винчи посреща и изпраща милионите на летище „Фиумичино“, е малка роза – явна носталгия по родината, която никога не го кани да се завърне.  

През 1961-а продуцент на „Милионерката“, където София си партнира с британската звезда Питър Селърс е Петър Увалиев, познат на Запад като Пиер Рув. По това време прочутият БГ интелектуалец е  директор на филмовата компания „Bridge Films“, където дели шефството с Карло Понти.

Красимир Иванов, който от десетилетия работи за киното на Ботуша, преди няколко години за малко щеше да доведе мегазвездата в София. Той толкова се сближава с Лорен, че периодично я посещава  във фамилното й имение в Женева. При едно от гостуванията тя му показва уникалната си колекция от екранни костюми, които съхранява като скъпи спомени на площ от 1000 квадратни метра. Всъщност това е и уникалната експозиция, която шества из световни зали за събития, свързани с Лорен.  В нея – освен дрехи, аксесори, афиши, плочи, награди  – има и знакова епистоларна литература:  писма и телеграми от Майкъл Джексън, Роналд Рейгън, Франк Синатра, Чарли Чаплин… Всичко това можехме да видим и в родната столица, представено от самата София Лорен, но уви – не се намериха спонсори, които да покрият застраховката на експонатите.

Низгвернати от Ватикана

През 1951-а на поредния конкурс за красота София се запознава с Карло Понти, който е в журито. Само 3 години по-късно той я запознава с Виторио де Сика, който остава очарован от нейната супер естественост и харизма. Легендарната му фраза към София „Никога не взимай никакви уроци по актьорско майсторство“ отдавна е в митологията на жанра. Тъкмо великият режисьор е авторът на безпрецедентния дует Лорен-Марчело Мастрояни, който е във фокуса на няколко шедьовъра - „Вчера, днес, утре“ (1963), „Брак по италиански“ (1964), „Слънчогледи“ (1970). Магическото трио няма аналог и до днес.  „Де Сика стана моето училище, моят учител, моят критик. Дължа на него всичко, което съм постигнала“, откровена е София.  Почти всички партньори, с които снима, падат в подножието на дългите й крака -  Антъни Пъркинс, Антъни Куин, Кларк Гейбъл, Чарлтън Хестън, Алек Гиннес, Пол Нюман, Грегъри Пек, Марлон Брандо, Питър О’Тул, Ричард Бъртън, Жан Габен. Лорен работи активно в Холивуд още от 60-те, когато излиза „Гордостта и страстта“, където играе с Франк Синатра и Кари Грант, който тогава напира да се ожени за нея. Тя временно приема ухажванията му, за да подразни женения Карло Понти, с когото вече имат бурна любовна история.  След като се завръщат от Америка, Ватикана ги заклеймява като нарушители на католическия морал, тъй като живеят заедно без брак. Налага се да снимат и да се забавляват из Европа почти в нелегалност. Безбройните им молби до Папата за разтрогване на брака на Понти остават нечути, но след десетгодишно номадство първата съпруга на продуцента все пак проявява здрав разум и му дава развод в Париж, където той веднага се венчае със София.  Двамата им сина са родени след няколко мъчителни спонтанни аборта. За да се появи Карло младши на бял свят, Лорен лежи 9 месеца в швейцарска клиника. Същата история се повтаря и с Едуардо. 

През 2007-а Понти отлита към рая и оставя любимата си София със синовете и внуците. Оттогава не се е чуло за нейн сантиментален флирт. Състоянието й се оценява на 250 милиона долара, а имотите й в Европа и в САЩ, естествено, са от първа класа.  За Лорен казват, че е все така сдържана, дисциплинирана и трудолюбива. Нейната елегантност е пословична. „Към модата се отнасям много внимателно. Не й позволявам да ми диктува каквото и да било.  Избирам само това, което на мен ми харесва“, твърди Лорен. Но въпреки че се зарече да не се подава на изкушенията, предлагани от пластичната хирургия, звездата напоследък явно се е подлагала на интервенции. „Всяка жена може да бъде красива на всяка възраст. Най-важното е да остане себе си, да има ясна представа за действителността и да подържа хармония между духа и тялото. Всяка жена, която е убедена в своята красота, рано или късно ще убеди и останалите в нея“, не се колебае Лорен, която на младини носи домашно ушити рокли от пердета.  Днес тя продължава да работи върху себе си – от ранна сутрин пише рецепти за нови кулинарни книги, участва в различни проекти в индустрията за красота, занимава се с благотворителност. През последните петилетки София Лорен по-рядко влиза в продукции. През 1979-а тя написа автобиография, която се превърна в американски филм с нейно участие. След това пресъздаде образа на собствената си майка - Ромилда Вилани, пианистка и неуспяла актриса, която в Рим в средата на миналия век наричат двойничката на Грета Гарбо - в италианската поредица „Къщата ми е пълна с огледала“, чиито сценарий е базиран върху върху едноименната книга на сестрата на актрисата Мария Шиколоне. В кожата на самата София влезе  Маргарет Маде, дебютирала в „Баария“ на Джузепе Торнаторе.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай