Служебното правителство отдели пари за държавните театри

Служебното правителство отдели пари за държавните театри | StandartNews.com

София. Служебното правителство одобри преструктуриране на средствата в централния бюджет, с което близо 3 100 000 лв ще бъдат отпуснати за държавните опери, филхармонии и театри. Това съобщиха от пресцентъра на Министерският съвет (МС). Тези пари са 60% от дефицитните до средата на годината 4.7 млн. лв., които са нужни за новия театрален сезон.

Театралният сезон може да пропадне заради разликата между реалните разходи на театрите и заложеното в бюджета за тях. От правителството уточниха, че се надяват с отпуснатите средства да обезпечат поне началото на сезона.

Освен средствата за сценичните изкуства в държавните институти са отпуснати още 100 000 лв. за извършване на ремонт по сградата на Националната галерия за чуждестранно изкуство, част от бъдещия Национален музеен комплекс, а с друго постановление - и допълнителен трансфер на 80 000 лв. по бюджета на община Кърджали, с която да се продължат разкопките и проучването на археологическия комплекс Перперикон, допълниха от МС.

Миналата седмица служебният министър на културата Мартин Иванов прогнозира, че дефицитът на пари в театрите ще се увеличи до края на годината.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай