Петък,

Славянска сюита в „Аросита“

От: Агенция Стандарт -
169
Славянска сюита в „Аросита“
A
A
A

Конструкция

Николай Петков гастролира в столичната галерия „Аросита“ с експозицията си „Славянска сюита“, за да напомни, че славяните владеят и други танци, освен марша и че Чайковски е не по-малко славянин от Бжежински.  Акварелите носят концептуални заглавия, но са заредени и с много емоции, дисциплина /така се нарича един от тях/, импровизация и „духовете на предците“.

„Надявам се изложбата да укрепи у тези, които не са парализирани от страх, усещането, че не са сами. Да потвърди убеждението ни, че човек е повече от (потенциален) вирусоносител. Възможно е някои от включените акварели - като „Движения“ и „Прегръдка“ - да придобият непредвидено героично звучене. Бих могъл да предложа достатъчно материалистическо обяснение за славянското в названието на изложбата – всички акварели в нея са рисувани на руска и чешка хартия. Но това едва ли би отменило предизвикателното звучене: най-малко руското присъствие го активира - и към момента на създаване на работите (2016 – 2017), и днес. Любопитното е, че сега дори напомнянето, че хартията е изобретена в Китай, може да се възприеме като предизвикателство. Освен динамиката на фобиите и стереотипите в обществата ни, това бележи и характерна черта на изкуството – способността му да отправя нови предизвикателства в различен контекст. С тези условности предвид аз оставам модернист, макар късен и усъмнен, и не се отказвам от копнежа по универсалност“, коментира Николай Петков пред професор Ирина Генова. 

Aurora

„Бих се радвал, ако работите ми предизвикват и по специфичен начин удържат открити въпроси – така биха вършили работата си на съвременно изкуство. При условията на възприемането им едва ли може да се избегне семантично наситената градска среда, както и общото ни потапяне в блещукащата вселена на дигитално възпроизведени образи – процъфтяващи и нетрайни. Надявам се все пак в изложбата да бъдат видими и някои аналогови позовавания – така, както древните са призовавали преди битка духовете на предците. Тук бих споменал живописта на Василий Кандински, Пит Мондриан и Александър Родченко, на Барнет Нюман, Агнес Мартин и Робърт Райман, на Герхард Рихтер, Жан Деготе и Бернар Фриз“, добавя авторът, който води и курсове в Художествената академия. „Възможността да дишаш един въздух с човека, с когото разговаряш, да си в едно физическо пространство с картината, която гледаш, продължава да е привилегирована позиция. Аурата остава ценност, Валтер Бенямин и Теодор Адорно са прави“, анализира Николай Петков дистанционното преподаване.

Blueprint


Всички новини от категория Култура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Още от категорията

Валутни курсове

По курса на БНБ
Валута Лева (BGN) Обратен курс за 1 лев
CHF 1.70725 0.585737
GBP 2.24388 0.445657
USD 1.71204 0.584099
Виж всички