Слънцето изгря за всички млади диригенти. Международен конкурс във Варна

Почетните призове ще бъдат дадени в три кръга

Слънцето изгря за всички млади диригенти. Международен конкурс във Варна | StandartNews.com

В първия Международен конкурс за млади диригенти "Маестро Борислав Иванов" ще участват

кандидати от Европа и Азия. Събитието ще се проведе във Варна или по- точно в Държавната опера на града, съобщават организаторите.

 Надпреварата ще се състои от 30 октомври до 2 ноември и ще завърши с концерт на лауреатите пред публика на основната сцена на Театрално-музикалния продуцентски център във Варна.

Победителите ще бъдат избрани в три кръга. За участие в първия са допуснати 24-ма млади диригенти от цял свят, родени в периода 1988-2003 г. Четирима от тях са от Италия, по двама от Русия, Китай и Япония. Участват кандидати и от Гърция, Израел, Швейцария, Азербайджан, Австрия, Латвия, България, Германия, Южна Корея, Полша, Испания и Словения. Те трябва да подготвят репертоар от българска музика за първи тур, класически и романтични откъси за втори и опера за трети тур.

Председател на журито на конкурса е проф. д-р Григор Паликаров, преподавател в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“. Заедно с него ще оценяват кандидатите диригентът на Варненската опера Кръстин Настев, музикалният директор на операта в Магдебург Светослав Борисов, директорът на Операта в Краков Пьотр Сулковски, диригентът на Операта в Чивитанова Алфредо Сорикети. В предварителната селекция участва и директорът на Симфониета Шумен Калина Василева.

Освен парични награди, победителите в конкурса „Маестро Борислав Иванов“ ще спечелят възможности за изява с оркестрите на Държавна опера - Варна, Симфониетата в Шумен и Симфоничния оркестър на Пазарджик.  

Целта на конкурса е да открива и подпомага млади таланти, което е мисия и на маестро Борислав Иванов през целия му творчески път, припомнят от Варненската опера. Големият български диригент е ученик на Херберт фон Караян, генерален музикален директор на Берлинския симфоничен оркестър в продължение на 40 сезона, основател и артистичен директор на редица оперни фестивали в България и чужбина, дългогодишен диригент и директор на Варненската опера.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай