Скъпа приятелка изненада Васко Василев в София

Памела Никълсън - майката на Ванеса Мей, беше сред „подаръците“ за юбиляра

Скъпа приятелка изненада Васко Василев в София | StandartNews.com

Памела и Васко на концерт в София, фото "Площад Славейков"  

Известната пианистка Памела Никълсън, която е бивше гадже, първа приятелка и партньорка на сцената с Васко Василев, беше изненадата подарък за юбилея на световния цигулар. Корифеят в класиката, който беше за броени часове в София, за да празнува 50 със страхотен 100-минутен концерт и много фенове, призна, че наистина не е очаквал Памела да долети от Лондон в разгара на пандемията в Англия. За разлика от майката на Ванеса Мей една друга дама си спести воаяжа до София – японката Томо, с която Васко е двойка от доста години насам.        

Въпреки че беше само за денонощие в София, виртуозът, който пристигна с 300-годишната си цигулка „Амати“, успя да раздаде достатъчно автографи върху книгата албум със снимки на Христо Русев, разкриващи моменти от живота му. Преди това Васко вдъхновено някои от най-любимите си парчета. Той започна с култовата мелодия на великия Енио Мориконе от „Имало едно време на Запад“. „Това беше първият филм, който гледах в някогашното кино „Сердика“. Запомних го и защото тогава видях Клаудия Кардинале гола“, върна лентата усмихнатият чаровник, който зарадва познавачите и с музиката от „Имало едно време в Америка“.  После опъна лъка за Кармен и сподели, че страстта му към огнената циганка избуява в Москва, докато е в училището към Консерваторията. „Майка ми разказваше, че всяка сутрин съм ставал от леглото сърдит на света, а филмът на Карлос Саура „Кармен“ сякаш ме е събудил от някакъв сън. Самите испанци пък не крият, че най-хубавата испанска музика е написана от французи“. За да потвърди това, след Бизе маестрото изсвири и Рондо капричиозо на Сен Санс. Когато дойде ред на големия Астор Пиацола, поклонниците на Васко вече бяха наелектризирани и викаха „Браво“. Васко почерпи гостите си с няколко фамозни танга и хитове на Стинг и „Би джийз“, а Шуберт и Вивалди провокираха още еуфория сред десетките ценители на високото му изкуство, които поне три пъти му изпяха „Честит рожден ден“. За бис отново изпълни атмосферата със страстта на Либертанго. Балоните с надпис „Всички обичат Васко“ бяха допълнителните любовни акценти в интериорите. На финала Диляна Попова, с която Василев често общуваше през току-що изминалото лято, се включи във фойерверките край тортата.

Васко не пропусна да припомни, че заслугата той да е щастлив със своята цигулка „Амати“ е на майката на Памела Никълсън. Едва на 21, Василев вече е концерт майстор в операта на Лион и мечтае да притежава изключителния инструмент, но, естествено, това е невъзможно – сумата, която трябва да плати, е огромна и непосилна за онзи начален период от кариерата му. Тогава майката на Памела - бабата на неговата ученичка Ванеса Мей - залага собствената си къща и в продължение на 25 години Васко погасява вноските, като и досега винаги благодари за жеста на тази изумителна дама. „Всичко да си върви, както досега – друго не искам“, беше откровен Васко навръх юбилея си.

 „Да правиш всичко с любов е единственият начин да живееш добре. И понеже животът е прекалено кратък, трябва да се занимаваш с онова, което ти доставя удоволствие, всяко действие и труд да носят гордост и радост“, е философията на Васко, който въпреки  световните си успехи, никога не забравя кой е и от къде е тръгнал. „Истината е съвсем простичка - никой нямаше да ми обръща внимание, ако не беше музиката ми. Не съм интересен с нещо друго. Какъв е моят личен живот, какви са мненията ми - това няма значение, тъй като нито съм политик, нито съм мислител“.

В томчето на Книгомания музикантът споделя и още нещо съкровено – че един ден като се пенсионира, може би ще остане в Испания, където той вече се сдоби с дом във Валенсия. „И ... може би ще имам малък ресторант, в който да събирам приятелите си и да правим безкрайни музикални импровизации с много смях и безгрижие. Може и вече да се е случвало в някой предишен живот…“ 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай