Скандал на "Оскар"-ите: Иняриту плагиатствал от Тарковски

Скандал на "Оскар"-ите: Иняриту плагиатствал от Тарковски | StandartNews.com

Номинираният режисьор копирал цели сцени от великия си предшественик

Никой няма съмнение в страхотните кинаджийски умения на Алехандро Иняриту - режисьора, който по всяка вероятност ще отведе Лео ди Каприо към "Оскар" с ролята му в "Завръщането". Наблюдателни фенове обаче откриха смущаващи общи кадри между най-новия филм на мексиканеца и класиките на един от най-великите режисьори на всички времена - Андрей Тарковски.

Начинът, по който камерата проследява различни моменти от филм на Иняриту, на моменти съвпада напълно с операторските виждания на големия му предшественик. В youtube се появи видео, в което с паралелен монтаж се сравняват различни моменти от лентата на Иняриту с епизоди от големите филми на Тарковски и приликите са смущаващи. Сцена в леглото от "Завръщането" наподобява изумително много на подобен епизод от "Сталкер". Кадър от пламтяща гора съвпада със същия от "Андрей Рубльов". Цели пейзажни епизоди във филма на Иняриту изглеждат почти същите като тези в "Огледало".

"Вярно е, че след тримата големи - Тарковски, Фелини и Бергман, е почти невъзможно да измислиш каквото и да било ново в киното. Почти всеки съвременен режисьор, съзнателно или не, върви по пътеките, които те създадоха и утъпкаха. В същото време обаче Иняриту е прекалил. "Завръщането" е заснет така, че все едно е държал до него лаптоп, на който е гледал филмите на Тарковски е се е опитвал да ги повтори", пишат по кинофорумите.

Не е ясно доколко Академията ще обърне внимание на обвинението за плагиатство, когато раздава статуетките. "Завръщането" не е сочен за фаворит за най-добър филм, но доскоро имаше голям шанс за статуетка за режисура.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай