Шок! Коя актриса е Путин в пиеса на Народния

Режисьорът на спектакъла е Галин Стоев

Шок! Коя актриса е Путин в пиеса на Народния | StandartNews.com

Народният театър "Иван Вазов" стартира новия си сезон на 19-и и 20-и септември с премиерата на пиесата "Хага" от украинската авторка Саша Денисова. Режисьорът на спектакъла Галин Стоев споделя, че текстът е невъзможна среща между Шекспир и Монти Пайтън. Пред очите ни се разиграва своеобразна версия на (бъдещия) процес срещу Путин и неговото обкръжение в съда в Хага за военни престъпления и престъпления срещу човечеството. Всичко това се случва в главата на дете, което ще се превърне в главен обвинител. В този смисъл "Хага" е театрална фантазия – едновременно комична и смразяваща.

"За първи път работя по театрален проект, който има толкова пряка и категорична връзка с нашата непосредствена реалност. Изследвам възможността за хармонично или парадоксално съжителство между политика и поезия, документално и музикално, мит и актуални новини. Това поражда емоционален и интелектуален световъртеж и формира поле за размисъл, което е чисто художествено по своята същност. В това поле на игра фрагментите на "нормалността", която сме загубили заради войната, влизат в пряко взаимодействие помежду си. Това изгражда своеобразен лабиринт, в който зрителят може да изследва границите на личното си разбиране за добро и зло. Точно както прави едно дете, принудено от обстоятелствата да стане възрастен."

В "Артефир" Галин Стоев повдигна завесата над дълго пазената тайна за ролята на Путин в спектакъла. Тя ще бъде изиграна от актрисата Радена Вълканова.

Снимка: Стефан Здравески, Народен театър

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай