Сдружение „КЛАС" с първи самостоятелен спектакъл - "МИЗАНТРОП"

Сдружение „КЛАС" с първи самостоятелен спектакъл - "МИЗАНТРОП"  | StandartNews.com

София. Сдружение „КЛАС" представя премиерата на първия си самостоятелен проект - "МИЗАНТРОП" по Ж. Б. Молиер. Спектакълът е реализиран със съдействието на Столична община – Програма "Култура" (в подкрепа на кандидатурата на София и Югозападен регион за Европейска столица на културата 2019) и ще се състои на 16-ти септември, вторник, от 19,00 часа във Фабрика 126, бул. Мария Луиза №126.

Сдружение «КЛАС» е независима артистична организация, създадена през 2013 година, обединяваща абсолвенти по актьорство за драматичен театър от класа на доц. Ивайло Христов. Нашата цел е да създаваме проекти, които да вдъхновяват младите в България, да пулсират в техния ритъм. Стремим се да създаваме качествени театрални спектакли, които да бъдат поднасяни с вкус, да провокират, да са хапливи и остроумни, но и честни.

В "Мизантроп" става дума за неща, от които всички сме били потърпевши; за неща, от които всички сме претърпявали поражения – копнежи, несъгласие, приятелство и предателство, любов и нелюбов, докосвания и заблуди. Дотолкова болезнени и нормални, че персонажите са потънали дълбоко в собствения си херметичен свят, че са изчерпали възможността за автентичен контакт помежду си. Тази обичайност дотолкова се е изпразнила от съдържание, че самите гласове звучат фалшиво. Копнежът е заменен от страст по притежание, изборът е отлаган, любовта е колебание. Всеки поглед и жест са маска, а всяко признание – отрицателно откровение. И ако някой се опита да отговори на въпроса защо нещата седят така, защо живеем така, отговорът му едва ли ще бъде способен да съдържа обобщена истина. Дори "мрачният влюбен" – Алцест не търси този отговор, нито някой друг в този свят на явно задкулисие, театрализирана страст и излъгани сърца. Затова след краха на илюзиите, изгнанието е единствената форма на утеха. Вътре или извън себе си.

„Мизантроп" е една от трите най-значими пиеси на Молиер. След забраната на „Дон Жуан" и спирането на „Тартюф", през 1666г. той написва „Мизантроп" и на премиерата в Пале Роял в Париж изиграва ролята на Алцест – мрачният влюбен, неспособен да понесе фалша и готов на всичко, в името на истината.

МИЗАНТРОП по Ж. Б. Молиер

Превод: Кирил Кадийски
Постановка и сценичен вариант: Петър Денчев
Сценография и костюми: Радостина Тодорова
Хореография: София Георгиева
Снимки: Чавдар Калдиев (Not Serious Studio)
Участват: Ивайло Драганов, Кристиана Ценкова, Юлиан Петров, Ева Данаилова, Виктория Ангелова, Дарий Чавдаров, Светла Рангелова и Калоян Лулчев.

За режисьора:

Петър Денчев е български театрален режисьор и писател. Роден е на 08.08.1986г. в град Варна. Завършил е IV Езикова гимназия „Фредерик Жолио Кюри". През 2010 г. завършва режисура за драматичен театър в НАТФИЗ „Кръстьо Сарафов", където е работил по текстове на Гогол, Молиер, Ведекинд, Жьоне, В.Хауф, Брукнер . Неговият разказ „Малакоф, искам да остарея" е един от двата наградени на конкурса „Екстаз" на сп.Алтера (2006). Има номинации и награди от различни поетични конкурси. Два пъти получава втора награда на Националния младежки поетичен конкурс „Веселин Ханчев" (Стара Загора, 2006 и 2010). С романа си „Тъй, както мъж целува жена, която обича" печели конкурса за Нов български роман „Развитие" за 2007 г, а след това и поощрителната награда на Райфайзен банк на конкурса Южна пролет 2008.
Неговите учебни представления „Смъртта и Дяволът", „Схватки" и „Слугините" са участвали на различни театрални фестивали в Сърбия, България и Косово.

„Жената от миналото" по Роланд Шимелпфениг (ДКТ „К.Величков" Пазарджик) е неговият дебют на професионалната сцена.
Автор на сборника с разкази „Истории в минало време" (ИК „Жанет 45″ 2011). Последната му книга е романът „Тихото слънце" (ИК „Жанет 45″) , книга с антиутопичен дух, но не съвсем. В момента работи и по различни свои театрални проекти.
Поставя „Карнавал" от Жорди Галсеран (ДТ „Гео Милев" Стара Загора, 2012) . „Медея" по Еврипид, Ануй, Драйер и Бродски (ДТ „Сава Огнянов", Русе, 2012) и „Морски пейзаж" от Едуард Олби (НТ "Иван Вазов" София). През изминалата година поставя „Ромео и Жулиета" от У.Шекспир (ДТ „Гео Милев" Стара Загора), „Бурунданга" от Жорди Галсеран (ДСТ „Алеко Константинов", София).

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай