Съдия зачеркна Роман Полански от Оскарите

Искът на режисьора да бъде възстановено членството му в американската Академия за кинематографично изкуство и наука е бил отхвърлен

Съдия зачеркна Роман Полански от Оскарите | StandartNews.com

Съдия отхвърли иска на Роман Полански да бъде възстановено членството му в американската Академия за кинематографично изкуство и наука. Това се случва 2 години, след като организацията, присъждаща наградите "Оскар", го изключи от редиците си заради изнасилване на малолетна, съобщават световните агенции.

Режисьорът заведе дело през април 2019-а с искане съдът да застави киноакадемията да възстанови членството му, след като година по-рано организацията предприе рядък ход и го изключи заедно с обвинения в сексуални посегателства комик Бил Козби. Това се случи месеци, след като киноакадемията прекрати членството и на изпадналия в немилост Харви Уайнстийн.

На 25 август съдия Мери Строубъл от Върховния съд на Ел Ей е постановила, че киноакадемията е била в правото си да изключи Полански, след като му е осигурила справедливо изслушване и го е предизвестила за прекратяването на членството му. Режисьорът твърдеше, че не е бил уведомен за изключването си. Харланд Браун, адвокатът на режисьора, е заявил, че той не планира да обжалва решението на Строубъл.

"Членството в киноакадемията не означава нищо за Роман и няма да пилеем средства за безсмислено обжалване. Полански е един от най-големите режисьори в историята на киното. Изкуството му ще оцелее дълго, след като академията вече ще е забравена реликва", се посочва в изявлението, направено от Браун.

Роман Полански, отличен с режисьорски "Оскар" за "Пианистът", се призна за виновен в незаконен секс с непълнолетна през 1977-а и избяга от САЩ следващата година, припомня БТА. Оттогава кинодеецът живее във Франция. Към датата на изключването му от киноакадемията през май 2018-а Полански е член на организацията от близо 50 години. Филмите му са номинирани за 28 награди "Оскар". Жертвата на режисьора, Саманта Гейнър, преди години оповести, че му е простила и дори подкрепи иска му за възстановяване на членството му в Академията за кинематографично изкуство и наука, отбелязва Франс прес.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай