Сълзите за Ница вдъхновиха рисунки

Сълзите за Ница вдъхновиха рисунки | StandartNews.com

Ужасът на Ривиерата извади най-доброто от художниците

Откакто маскирани нахлуха в редакцията на "Шарли Ебдо" и убиха 12 от работещите там, реакциите спрямо всеки следващ терористичен акт стават все по-артистични. Вероятно защото изкуството е проява на инстинкта за самосъхранение и често става утешител в траура. Веднага след погрома в Ница, при който тунизиец прегази с камион 84 души навръх националния празник на Франция, интернет се напълни с всякакви рисунки, които изразяват болка и съпричастност към нелеката съдба на французите, претърпели за по-малко от година два ужасяващи удара, и то в най-гордите си градове - Париж и Ница.

Важно е обаче да се отбележи и друго: въпреки безспорната художествена стойност на рисунките, посветени на трагедията, мнозина започват да виждат в тях атестат за неспособността на Европа да предприеме реални действия срещу тероризма. Принципът "Атентат - Молим се за Париж - Пак атентат - Сега пък се молим за Ница" започва да става прекалено опасен и характерен. А китайското проклятие "Дано живееш в интересни времена" изглежда все по-разбираемо на съвременния европеец. Но все пак нека оставим думите на перото и четката и да запазим вярата, че все пак те са несломими. Ето кои са най-тъжните рисунки, с които светът опитомява скръбта след касапницата във френския град.

Месия

Тази рисунка, озаглавена "Месия", е споделяна хиляди пъти в социалната мрежа. Тя показва чифт кървави отпечатъци, продължаващи хода си дори след червената баня на крайбрежната алея.

Оживялата кукла

Една от най-потресаващите снимки след помитащия камион на Ривиерата бе тялото на дете и падналата до него кукла. В арт версията куклата плаче и държи ръката на другарчето си. Автор на рисунката е бразилският политически карикатурист Карлос Латуф. Снимката пък е дело на фотографа на Ройтерс Ерик Гейлърд.

Плачещият гълъб

Художникът на "Ле Монд" Планту изобрази плачещия гълъб на мира, разположен в центъра на картата на Франция. Рисунката му стана хит в интернет буквално за часове.

Глобусът, потънал в спомени

Планетата, белязана от рани, е извадила от кашона снимки от миналото си. Най-добре обобщаващата кризите в последните няколко години рисунка.

Свободата води народа

Една от най-бруталните карикатури след кошмара в Ница. В кавъра на "Свободата води народа" на Йожен Делакроа надежда този път няма.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай