РЗИ-Видин заплашва звезди с полиция

Отменят в последния момент концерта на Орлин Горанов и Еделина Кънева

РЗИ-Видин заплашва звезди с полиция | StandartNews.com

Концертът на Симфониета Видин с участието на Орлин Горанов и Еделина Кънева беше отменен в деня, в който трябваше да се проведе. По официални данни събитието не могло да се състои заради заповед на министъра на здравеопазването, която забранява подобни публични прояви. Местните фенове и културтрегери твърдят обаче, че концертът е бил отменен в последния момент по телефона от шефа на РЗИ-Видин, който заплашил с полиция при неизпълнение на устната му заповед, предаде "Дир".

За скандала първи съобщил известният писател, пътешественик и топготвач Филип Захариев, който пише във Фейсбук: "В нашия Видин, градът, в който нищо не се случва и малкото останали читави и млади хора се чудят в коя стена да си блъснат главата от тъпотия, днес трябваше да се състои концерт на Орлин Горанов и видинската симфониета. Щяха да изпълняват световни класики. Концертът е обявен от две седмици. Този тип мероприятия са позволени на държавно ниво. Из целия град са разлепени постери. Трябваше да се състои в Спортната зала, която често се използва и като концертна. Позволеният капацитет от 30% е спазен. Интересът е голям и билетите са продадени дни преди концерта. В деня на концерта - на 09.02, по време на генералната репетиция, два часа преди събитието, звъни телефона на директора на Симфониетата и той излиза да говори видимо притеснен. Оказва се, че е получил обаждане от Венцислав Владински, директор на РЗИ - Видин със заплахи, че ще дойде с полиция, ако не отменят концерта!

Ако закъснелите телфонни наредби имат такава сила в тази страна, какво остава за официален документ, позован на законовите разпоредби? Така ли е редно да се процедира? Или беше редно при обявяване на мероприятието, ако РЗИ го смятат за опасно за здравето и противозаконно, да предупредят културния институт и да дадат препоръки за провеждане!? Не, вероятно е по-коректно да се отмени в последния момент концерт на един от най-обичаните български изпълнители и най-големият културен институт в нашия район, чакан от някои хора от години (Орлин Горанов не е идвал в последните години в града)!... Тези хора се смятат за богове, разбирате ли!... Това е отвратителна, гнусна и безпардонна злоупотреба с власт".

Това потвърди и Стоянка Петрова в групата "Възраждане на Видин": "Поредната простотия във Видин. Два часа преди концерта на Орлин Горанов и Еделина Кънева разбираме от медиите, че такъв няма да има. Певците ги има, музикантите ги има, ама началникът на РЗИ се разработил. И както винаги и навсякъде, най-лесно за сбутване в ъгъла е изкуството. Това манифестации, това подарени пързалки, това базари, това опашки за торти (като нема хлеб), това общинарски циркове - все полезни за здравето ни неща. Всичко това го има! Виж, изкуството вреди на нашето здраве, затова - на кладата".

Рени Данева допълва: "Всички колеги останахме като гръмнати! Цяла седмица се продават билети, афиши разлепени, ние репетираме, солистите два дена с нас репетират и снощи три часа преди концерта се обадил шефа на РЗИ, че няма да има концерт, че ако не напуснем залата, ще изпратят полиция!!! Кордон полицейски за публиката!!! Толкова криво ни стана... А Орлин предложи да изпеем една песен за последно заедно...и двамата с Еделина бяха много разочаровани... А ние? Бесни! Може ли да си такъв пр...ак, в последния момент да отмениш концерт? Явно може".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай