Роми се натискат за статисти в Боливуд

Мургавите актьори от Балчик последно играли в "Капитан Дрейк"

Роми се натискат за статисти в Боливуд | StandartNews.com

Добрич. Боливудска треска "разболя" Балчик и Каварна, щом в понеделник гръмна новината, че мегапродукция от Индия ще снима напролет по Добруджанското Черноморие. Жителите на двете общини имат опит с чужди продукции, тъй като не един и двама големи режисьори са снимали там. Затова и местните се надяват, че ще се вредят като статисти в мегапродукцията с индийския Джеки Чан - Акшай Кумар, и суперкрасавицата, родом от нюйоркския Куинс - Наргис Факри. Най-голям е напливът на ромите от Белия град, които се шегуват, че хубостта им идеално ще пасва на боливудската продукция.


От уста на уста се разнасят новините за кастинги в Балчик, разказаха местните пред "Стандарт". Никой не си прави труда да пуска обяви, обикновено хора от екипа на сниманата продукция се позиционират на Морска гара. Там кастингът бързо-бързо минава, разкриха "ветерани" от Балчик. "Никога нямаме нищо против да припечелим някой лев с усмивка", признават роми от Белия град, като не пропускат да споменат, че са се снимали с Пол Ейдриън в "Капитан Дрейк". Отсега и в Каварна чакат идването на екипа, като тайно се надяват именно Каварна и околностите й да бъдат избрани за снимки. Мартин Башев - лидерът на ромите в каварненската махала, която те самите с гордост наричат "Бевърли хилс", споделя: "Стига да се търсят хора, с удоволствие ще се явим на кастинги. Ние много пъти сме участвали. Винаги когато се снима филм при нас и се търсят статисти, те са от нашите хора".
Не един и двама големи режисьори и продуценти са се прехласвали по пейзажите на Добруджанското Черноморие. На север от Варна природата ни е запазила девствената си хубост. След Златни пясъци, пътувайки по панорамния път нагоре, вече не могат да се видят големите хотели. По пътя първата спирка е и най-големият курортен комплекс - Албена, който носи името на красивата героиня на Певеца на Добруджа Йовков, известна с широката си плажна ивица и лонгозна гора. Магнит за кинаджиите обаче са Дворецът в Балчик и красивата Ботаническа градина. Тук още през 2005 г. за известно време се бе настанил, за да

направи своя филм, именитият Франсис Копола

Тогава той засне част от лентата си "Младост без младост", направен по разказ на румънския писател Мирча Елиаде. Тогава в главната роля игра Тим Рот. В лентата се разказва за живота на професор по лингвистика, който след като е ударен от светкавица, се подмладява с 30 г. В лентата на Копола тогава бяха заснети красивите градини, автентичните сгради на вилите и тази на двореца, построени от румънската кралица в началото на миналия век. Комплексът представлява уникално съчетание на култури и омайва и до днес стотиците туристи, които целогодишно идват да се насладят на красивите растения и запазеното "Тихо гнездо". Сред атракциите е езерото с лилиите, в чиято непосредствена близост легенди разказват, че кралица Мария сядала вечер и дълго се взирала в морето в очакване на своя турски капитан. През 2007 г. друга част на Балчик - крайбрежната алея, оживя в лента на американската компания УФО, която снима "Капитан Дрейк" с участието на небезизвестния у нас "шотландски боец" Ейдриън Пол. Тогава алеята

бе приела облика на марокански пазар

а местни статисти пресъздадоха образите на някогашните жители. Същата тази алея през 2008 г. става сцена за снимките на биографичен филм за големия български маг Астор. Авторите на лентата избират балчишката дамба, защото тя се оказва най-близка до известния булевард в Санта Моника, Калифорния, където се развива част от действието на филма. Белият град стана сцена и на последния филм на Ники Илиев - "Живи легенди", който предстои да излезе в средата на февруари. Лентата по забавно-приключенски начин разказва за петима приятели, израснали в Балчик, които отново се срещат в родния си град 15 г. след абитуриентския си бал.
Пътят на север продължава покрай живописните

голф игрища, засега подминавани от режисьорите

но те също предлагат девствена природа и неподправена красота. Съчетание на степна растителност и море. Само там човек може да се разходи по красива зелена морава, на която цъфтят едновременно полски макове и синчец, а в небето волно се реят птици, които изпълват въздуха с трелите си.

След това, следвайки пътя, стигаме до Каварна. Град, който вече е добре познат както на родната, така и на световната карта с това, че е сцена, на която идват с удоволствие да пеят не една и две световни рок звезди. Магията на Добруджанското Черноморие обаче плени част от тях и те завинаги останаха в района. Сред най-именитите е Джон Лоутън, който има апартамент в града на брега на морето и ежегодно идва на почивка със съпругата си Ингрид. Често, когато са си в Каварна, им гостуват други големи имена в световната рок музика. Сред влюбените в Каварна и околностите й са и Андрей Слабаков и Ернестина Шинова. Живописната природа също е ставала сцена на не един и два филма. Приетият през 2012 г. в клуба на райските кътчета залив Болата разнесе славата на българската природа чрез лентата "Конан Варварина". Тогава в римейка на култовия хит Джейсън Момоа, познат на българския зрител с участието си в сериала "Спасители на плажа". Местността Зеленка впечатли авторите на филма "Концерт за оцелелите", който разказва за спасяването на българските евреи. "Джулай" е лента, която пък е запечатала красивите скали на Тюленово - място, привличащо както любителите на високия адреналин, така и тези на романтиката с неподправената си красота. Последно миналата есен за няколко дни резерватът

"Яйлата" се превърна в о-в Санторини

на който Том Беринджър снима сцени от новата продукция "Снайпер 5". Чистата природа, широките плажове, девствените езера край Дуранкулак и Шабла, червените скали на Калиакра и белите над Балчик, лонгозната гора и долината на река Батово омайват и привличат всеки.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай