Романи оживяват на големия екран

Международният кино-литературен фестивал Синелибри започва от 18 октомври

Романи оживяват на големия екран | StandartNews.com

Международният кино-литературен фестивал Синелибри, който и тази година ще омагьоса публиката със сюжети от книги, претворени на екрана, ще се състои между 18 октомври и 8 ноември под мотото „Възпитание на чувствата“.Форумът адаптира част от програмата си за паралелно излъчване онлайн чрез платформата Neterra TV+(www.neterra.tv/plus), която от август е с нов облик и по-богато съдържание.  

С мотото „Възпитание на чувствата“ Синелибри отдава почит на един от най-влиятелните френски писатели на XIX век - Гюстав Флобер. Стогодишнината от рождението на непрежалимия виртуоз на словото Валери Петров ще бъде чудесен повод да се съберат негови почитатели от всички възрасти. Афишът ще отбележи 10-та годишнина от смъртта на Нобеловия лауреат за литература Жозе Сарамаго, чиито находчиви алегории звучат смайващо актуално. Програмата предвижда още честване на 250 години от рождението на гениалния немски композитор Лудвиг ван Бетовен и 40 години от трагичната смърт на вечния „бийтъл“ и мечтател Джон Ленън. Кинозаглавията тази година ще бъдат разпределени в няколко модула, обединени от слогана „Възпитание на чувствата“. Секцията с филми, които се състезават за голямата награда за литературна адаптация, носи заглавие „Ако всички мислеха еднакво, нямаше да има състезания“. Останалите модули са титулувани с оглед на жанровата специфика на филмите: „Доводите на сърцето“, „Сънят на разума…“, „Който няма чувство за хумор, няма чувства“, „Музиката е стенограма на емоциите“, „Мъдростта побеждава съдбата“. Секцията с документални филми е озаглавена „Когато фактите говорят…“,  а българските екранизации са под знаковата фраза „Само ти, сърце…“. Фестивалът ще предложи и няколко „Кратки изкушения“ - избрани късометражни филми, които също се уповават на литературни произведения.

Съпътстващата програма обещава бляскава поредица от галавечери на културите, които тази година приобщават творци от Франция, САЩ, Испания, Италия, Унгария, Дания, Португалия и Ирландия. Припомняме официалния видеоклип на шестото издание на Синелибри: https://www.youtube.com/watch?v=uEcdD7WpbDo В журито за  късометражен филм по мотиви от литературна творба лизат Мартина Апостолова - актриса, Неда Морфова – режисьор, Стефан Денолюбов – актьор, Калоян Божилов – оператор, Петър Крумов - писател и режисьор. Предвиден е награден фонд от 2000 лева за победителя, а празничната церемония по награждаване, съпроводена от прожекции на отличените филми, ще се проведе на 1 ноември. Освен София домакини на събитията ще бъдат Пловдив, Варна, Бургас, Велико Търново, Габрово, Стара Загора и Благоевград. 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Тагове:
Коментирай