Романът "Изгревът на буквите" с премиера в "Перото"

Романът "Изгревът на буквите" с премиера в "Перото" | StandartNews.com

Като следва максимата на проф. Александър Фол, че това, което не се е случило в историята, е не по-малко съществено, Красимира Йончева се опитва да възроди миналото чрез богатото си въображение и познания. Така създава първия си роман „Изкупление. Слово за Аспата от рода Дуло" , посветен на управлението на кан Омуртаг и публикуван преди няколко години. "Човек не знае къде свършва науката и започва художеството в тази книга. Среща се с могъщо въображение, подплатено от дълбока интуиция и сериозно познаване на българската история", написа тогава за томчето докторът по история Цветелин Степанов. Сега излиза и втората книга на преподавателката по история в ЧСОУ "Николай Рьорих", "Изгревът на буквите" ("Ера"), чиято премиера е утре в клуб "Перото" в НДК от 18.30 часа.

"Романът е продължение на първата ми книга. Сега главен герой е внукът на кан Омуртаг – кан Персиан. Разглеждам ги като потомци на династията Дуло, първата, описана в „Именника на българските владетели". Сюжетът разгръща идеята, че Златният век, възприеман от мнозина като дело единствено на цар Симеон Велики, е подготвян още от предшествениците му и не се явява на голо поле. Тоест, в държавните дела, за да са успешни, е необходима мъдра приемственост. И не е случайно, че през ІХ-Х век България е сериозна европейска сила – ръководят я отдадени на служенето си управници", казва Красимира Йончева.
"Изгревът на буквите" е интересна за неспециалиста читател, защото ще събуди любопитството му за непознати и малко известни детайли около личностите и събитията в българската история. Всекидневието на българския държавник кан Персиан преминава в мъчително лутане в търсене на верните решения. Но интуицията и божественото проникновение му сочат правилния път. Защото народът на българите е богоизбран и трябва да следва предопределената си мисия на Светъл пратеник в Земята на живата Вечност, смята Йончева. Авторката умело използва невероятната си фантазия и превръща фактите във вълнуваща и жива история. Така изкушените от историята читатели, от своя страна, ще открият свежа и оригинална интерпретация на познати събития.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай