Рок ветерани и тийнейджъри куфяха с "Пърпъл"

Фойерверки за руснаците от "Алиса", Доро Пеш проговори на български в Каварна

Рок ветерани и тийнейджъри куфяха с "Пърпъл" | StandartNews.com

Тихият и напоителен неделен дъжд не успя да спре над 10-те хиляди фенове на рок феста в Каварна. Три поколения очакваха рок динозаврите от "Дийп пърпъл" да се качат на сцената на стадион "Калиакра". Ако предния ден "Асепт" прозвучаха като съвременен шамар, "Пърпъл" бяха като усмивка от красивото минало. Хората не останаха излъгани и старите рок познайници бяха акцентът, макар че най-добрата група на вечерта да беше българска - "Аналгин" със Звезди. Вокалът на "Ахат" се раздаде на макс. Той изпълни стари класики на бандата, а след това обяви, че скоро почитателите на БГ рока ще имат шанс да чуят и новия им албум. Накрая "Аналгин" отправиха своите трибюти към Рони Джеймс Дио и Георги Минчев и шоуто им завърши с "Бира, секс и рок енд рол".

Следваха руснаците от "Алиса". За по-голямата част от публиката братушките бяха непознати. Шоуто обаче беше неповторимо за фенове от Русия, дошли специално за концерта. Те, както и "Ария" предната вечер, пяха и общуваха само на руски. А една от сънародничките им вдигна българския флаг, макар и на обратно. Съседите й от публиката бързо я поправиха. Малко по-късно пламнаха и факлите и димките, които направиха зрелището пълно. В крайна сметка охраната направи забележка на братушките и те изхвърлиха пироефектите. След малко повече от час "Алиса" освободиха сцената за метъл кралицата Доро Пеш.

Тя флитруваше с феновете, подканяше ги да скандират, а много често се обръщаше към тях и на български. Около 150 души чакаха с тениски, дискове и огромното желание да се докоснат до метъл кралицата. Доро за пореден път доказа, че е звезда от световен ранг, като успя да накара почитателите си да се чувстват истински специални. Придружена от охрана, русата германка се разходи многократно сред тълпите от фенове, давайки десетки автографи и снимки. "Имам невероятни спомени от рок феста в Каварна. За мен е много емоционален момент, че отново съм тук и ще мога да обменя този незабравим заряд с българската публика", каза усмихната иконата на тежкия рок. Стадионът беше огласяван не само от певицата и нейната банда, но и от публиката, която пееше с нея. В сета й от час и половина имаше стари класически парчета като Stay Hard, All We Are и традиционния кавър на Breaking the Law. От новите й хитове феновете си паднаха особено по Raise your fist. Германката също отправи своя трибют към великия Дио - с неговото парче Hero.

Най-сетне дойде моментът за големите "Пърпъл".
Йън Гилън и компания започнаха с микс от две-три стари парчета, сред които Fireball и Into The Fire. Пърпълският саунд си го имаше, защото това са Йън Пейс и адашът му Гилън, Стив Морс, Дон Ейри и Роджър Гловър. Когато чуеш да ти свирят едновременно Гловър и Пейс, нямаш нужда от часовник. Те са хронометър. Убийственият ритъм на "Дийп пърпъл" присъстваше през цялото време.

Докато джемсешънът преливаше от една велика песен към друга, Гилън периодично разговаряше с народа. В сета бяха включили и песни от новия албум на бандата "Now What?!". Сред публиката имаше както деца под 14 години, така и 70-годишни меломани.

В един момент Йън Гилън даде думата на клавириста Дон Ейри, който започна виртуозно соло с "Императорския марш" от "Междузвездни войни". След няколко класически изпълнения маестрото на клавирите прецизно премина към Perfect Strangers. Публиката изригна в еуфория, която стигна на макс при парчето Smoke on the water - дума по дума изпя мегахита. След края Гилън благодари и се прибра зад завесата.

Но феновете не искаха да приемат, че това е краят и започнаха да припяват Black Nights. Естествено последва бис и Гилън и компания се върнаха на сцената. Hush се разнесе далеч над Каварна. А за десерт феновете получиха и Black Nights. С това бе сложена удивителната. Но само на сцената, защото меломаните продължиха да реват парчетата на легендарните "Дийп пърпъл".

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай