Разграбват новата книга на Еко

Разграбват новата книга на Еко | StandartNews.com

Стотици почитатели се събраха в Милано за погребението на световния интелектуалец

Заглавието на сборника с есета е стих от Данте, призоваващ Сатаната

Новата и последна книга на Умберто Еко излиза утре на италиански език и вече се превърна в едно от най-поръчваните издания в "Амазон". "Папе Сатан алепе: хроники на изплъзващото се общество" трябваше да излезе през май, но издателите ускориха публикуването, след като авторът почина на 19 февруари. Томчето съдържа есета, които Еко публикува в италианския седмичник "Еспресо" от 2000 г. насам.

"Папе Сатан, папе Сатан алепе" е първият стих от Седма песен на "Ад" от "Божествена комедия" на Данте. Изразът няма точен превод, но според специалистите става дума за призоваване на Дявола. Издателите на Еко "Ла наве ди Тезео" са нова фирма създадена, за да разруши монопола на старата издателска къща "Мондадори", притежавана от бившия министър-председател Силвио Берлускони. Той притежава почти 40 на сто от книгоиздаването в Италия. Самият Еко дарява два милиона евро на "Ла наве ди Тезео" при основаването му. Името означава "Корабът на Тезей" като гръцкия герой, надвил Минотавъра. Елизабета Згарби, главният редактор на издателството, нарича книгата иронична и безпощадна, какъвто бе авторът й. "Еко беше неуморен. Не мога да мисля за него в минало време. На улица "Ячини", в нашия дом, все още очакваме да го видим пак да работи. Даже днес намерих негова чернова на едно отхвърлено работно заглавие", споделя още Згарби.

Междувременно стотици опечалени се стекоха във вторник в замъка Сфорца в Милано, за да засвидетелстват почитта си към италианския автор. Те се събраха пред дома му и изпратиха с аплодисменти ковчега, покрит с бели рози, който беше пренесен до внушителната цитадела от XV век. Нерелигиозното погребение премина под звуците на сонатата La Follia на бароковия композитор Арканджело Корели, една от любимите на Еко, която той е свирил на кларинет. Присъстваха и министрите на културата и образованието.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай