"Прощавай, реч" на Годар е отличникът на 2014-а

"Прощавай, реч" на Годар е отличникът на 2014-а | StandartNews.com

Драмата "Прощавай, реч" на Жан-Люк Годар бе призната от Националното дружество на кинокритиците в САЩ за най-добрия филм на 2014 година. Лентата на 84-годишния патриарх на световното кино и основоположник на френската "нова вълна" е заснета в 3D формат и разказва за омъжена жена, самотен мъж и едно куче.

За най-добър актьор за 2014 г. бе обявен Тимъти Спол за главната роля в биографичния филм "Уилям Тернер" на Майк Лий. С признанието за най-добра актриса бе удостоена Марион Котияр. Французойката се превъплъщава блестящо в главната героиня в лентата "Два дена, една нощ" на белгийските режисьори Жан-Пиер и Люк Дарденов. Ричард Линклейтер е отличникът сред режисьорите заради филма си "Юношество". За най-добър сценарист бе признат Уес Андерсън ("Хотел "Гранд Будапеща").

Като най-добър документален филм американските кинокритици посочиха "Гражданин номер 4" на известната режисьорка Лора Пойтрас. Творбата е базирана на нейно интервю с бившия служител на ЦРУ Едуард Сноудън, разкрил пред медиите програмата за тотално следене на американските спецслужби.

Националното дружество на кинокритиците в САЩ е създадено през 1966 г. и обединява 59 експерти от "седмото изкуство". По правило наградените от него филми стават основни претенденти за оскарите. Тази година претендентите за наградите на академията ще бъдат обявени на 15 януари, а победителите - на 22 февруари.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай