Продават непоказван Пикасо за $60 млн.

Продават непоказван Пикасо за $60 млн. | StandartNews.com

В Лондон беше представена за първи път непоказвана досега картина на Пабло Пикасо, която ще бъде продадена на търг на 5 ноември. Тя е част от синия период на автора и изобразява мрачна гола кабаретна певица с червено червило и кестенява коса, които контрастират на бледата й кожа.

Творбата е нарисувана през 1901 г. от 19-годишния художник, година след пристигането му в Париж. Картината, чието име е "La Gommeuse", е оценена на 60 млн. долара и ще бъде продадена в Ню Йорк. Под обратната страна е бил открит друг портрет, на който е изобразен Пере Манах - близък приятел на Пикасо и търговец на негови картини. "Странната и необикновена творба изобразява търговеца с екзотична шапка, а главата му е нарисувана към женско тяло, разкрачено в танцьорски скок", се казва в съобщение на аукционната къща "Сотбис".

Въпреки голямата сума това далеч не е много за картина на известния художник. Най-скъпо продадената картина в света също е на Пикасо и се нарича "Les Femmes d'Alger". През май тя смени собственика си за сумата от 142,4 млн. долара.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай