Преведоха "Сам" предвестникът на "Лолита"

Преведоха "Сам" предвестникът на "Лолита" | StandartNews.com

Юхани Ахо (1861-1921) е първият професионален писател, творил на фински език.

Считат неговия роман за предвестник на "Лолита". Ахо разказва историята на една любов - интелектуалец на средна възраст е обсебен от млада девойка. Фон на тази модерна любовна история е Париж, столицата на свободния творчески дух. Главният герой е мъж с интелектуален и житейски опит, който се влюбва в сестрата на свой приятел. Когато я е видял за пръв път, тя е била малко момиченце, което израства пред очите му, и в момента, в който у нея разцъфва девойката, той осъзнава, че това е жената, за която винаги е жадувал.

Между двамата има духовна близост и доверие, но когато мъжът прави опит да разкрие чувствата си, момичето се отдръпва - вероятно заради разликата във възрастта им. Той трябва да замине за Париж, където любовта продължава да подхранва надежди у него, докато не идва стъписваща вест, която го тласва към абсента и бордея. След издаването на творбата именитият финландски композитор Жан Сибелиус (1865-1957) чете произведението и разпознава в героинята Ана своята годеница - Айно Йернефелт. Това го провокира да призове Ахо на дуел, но впоследствие се отказва от намерението си.

Бриджет Джоунс пак "луда по онова момче"

С историите за Бриджет Джоунс Хелън Филдинг освежи популярната чиклит литература, зареждайки я с бомбастичен хумор и самоирония.

Всички си спомнят онази объркана млада жена на границата между две хилядолетия, от една страна подвластна на модела, който й налагат медиите и обществото, а иначе обладана от простичкия женски копнеж да се омъжи и да създаде семейство.

Сега Бриджет вече е в "зряла" възраст, все още си води дневник, но е обсебена от изявите си в социалните медии.

Павоун отново на висота

В Ню Йорк се съмва. Изабел Рийд дочита последните страници от анонимния ръкопис, пристигнал неизвестно как в нейната литературна агенция. Разкритията в него са колкото изненадващи, толкова и опасни. Засягат някои от най-влиятелните хора в страната. Кой би се осмелил да публикува този роман?

В Копенхаген ветеранът от ЦРУ Хейдън Грей се взира изненадано в дулото на насочения в лицето му пистолет. Тайната, която е пазил с цената на всичко години наред, явно е излязла наяве. Кой е неизвестният автор?

Интелигентен, гарантиращ безсънни нощи, "Инцидентът" отново доказва, че Крис Павоун е истински майстор на съспенса.

"Хладнокръвно"

великият роман на Труман Капоти е за непознатите дълбини на престъпния ум, за психологическите и емоционалните аспекти на безсмисленото избиване на едно семейство в сърцето на Америка.

"Сияйна зора"

е книга за любовта и истинските неща в живота през погледа на ненадминатия Джек Лондон. Главният герой е суров мъж, който натрупва милиони, започвайки като беден златотърсач. В един момент обаче се оказва, че златото не може да купува чувства.

"Изабел"

е разказ за страстите и саможертвата на една жена, изпреварила времето си, която отказва да бъде безгласна фигура и разменна монета. Жена, която постига власт, принадлежаща до този момент само на мъжете.

В "12 стъпки към суровоядството"

известната диетоложка Виктория Бутенко прави анализ на ползата от консумацията на сурови храни. Книгата й е изпъстрена с примери от личния й опит в прехода от обработени към сурови храни.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай