Преследвали Чавдар Мутафов заради любимата му Фани

Преследвали Чавдар Мутафов заради любимата му Фани | StandartNews.com

Подредиха уникални фотоси на български писатели в софийското метро

Неизвестни снимки припомнят за позабравени майстори на перото. Уникалната колекция е наредена в софийското метро на станция "Софийски университет "Свети Климент Охридски".

Четиридесетте постера на автори и писателски сдружения са от периода между 60-те години на XIX до началото на Втората световна война. Кадрите са от фонда на националния литературен музей - една от 15-те институции, предоставили ценни снимки от архивите си за международния проект "Еuropean photography", посветен на първите сто години на фотографията.

"Писатели през фотообектива" е посветена и на 24 май. "Припомнени са онези, които най-много заслужават, онези, които са страдали и са били предадени на забвение заради убежденията си. Тук са Фани Попова-Мутафова и Чавдар Мутафов, Теодор Траянов, Емануил Попдимитров, Никола Ракитин. Вижда се и Асен Христофоров, на когото предстои годишнина от рождението. Фотосите припомнят и малко известни факти от живота на писателите. Христо Герчев, например, е бил не само уволнен, но и със забрана да развива всякаква културна дейност, както и да участва в обществения живот на страната заради скалъпено обвинение след 9 септември 1944 година. Обвиненият във фашизъм немски възпитаник Константин Гълъбов пък е държал пламенно слово в памет на левоориентирания писател Асен Златаров, който е бил негов скъп учител и приятел", казват организаторите.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай