Празник на българското кино в Рим

Издание № 12 събира родни и международни звезди от 27 до 30 юни на ларго „Марчело Мастрояни“

Празник на българското кино в Рим | StandartNews.com

Председателят на Българо-италианската арт асоциация "Феникс" Нeли Атанасова и шефът на Българския институт за култура в Рим Жана Яковлева - бизнес дамата и актрисата на 24 май получиха награди за своята дейност
 

  • Издание № 12 събира родни и международни звезди от 27 до 30 юни на ларго „Марчело Мастрояни“  

Родни и международни звезди обединяват творби и енергия за Празника на българското кино в Рим. Издание № 12 започва на 27 юни във Вечния град.  До 30 юни в Casa del сinema на ларго „Марчело Мастрояни“ в прочутия парк „Вила Боргезе“  ще се завъртят някои от най-новите хитове, „произведени в България“ - пет игрални, три документални филма и епизод от топ сериал. Любовта е темата на тазгодишния екранен маратон. Голямото откриване на 27 юни е с „Ага“, а неговият режисьор Милко Лазаров ще сподели с елитната публика случки и емоции около изключително нашумялата драма, посветена на отчуждението и на възраждането на исконните чувства между родителите и децата – и всичко това на фона на грандиозната красота на тундрата. На 28 юни Руши Видинлиев и Димитър Стоянович представят „Снимка с Юки“  - дебютът в игралното кино на Лъчезар Аврамов. В прекрасната любовна история участват Кики Сугино, Серафим Тодоров, българинът в Холивуд Димитър Маринов.  
В документалната селекция подобаващо е уважена привилегията на  Пловдив като „Европейска столица на културата" с фокус върху двама негови граждани – световното сопрано Соня Йончева в продукцията на Георги Тошев, и изключителния Иван Андонов в разказа "Поне за миг да полетя" на Галина Кралева. Със зрителите за певицата и режисьора художник ще говорят Тошев и Люба Маричкова, съпругата на Андонов. Сред най-важните срещи за ценителите в Рим с БГ изкуството е и „Черкаски хроники“ на Димитър Петков за Йордан Радичков – това са едни от малкото записани разговори с великия автор. Той застава пред камерата в края на 90-те, за да сподели безценни мисли за киното, театъра, литература, традициите и бита в България, както и за религията и народопсихологията на нацията.
На 29 и 30 юни изригват екшъните - „Лошо момиче“,  „Бензин“ и епизод от „Дяволското гърло“. След овациите пред киноманите ще се поклонят Мариан Вълев, Асен Блатечки, Владимир Карамазов и Теодора Духовникова.  На 30 юни е и „Дъвка за балончета“ на  Станислав Тодоров-Роги – носталгична мелодрама за неосъществените мечти и любови, като ретро кадрите ни връщат в София в края на 90-те.      
Кино събитието традиционно е организирано от Българския институт за култура в Рим и Българо-италианска арт асоциация "Феникс"с подкрепата на Министерството на културата под патронажа на НФЦ и посолството ни в Рим в сътрудничество с Италианската търговска камара в България и Castelli Romani film festival, Бизнес адванс тийм, Лев инс, Левъл инс. Всички филми ще бъдат показани с италиански субтитри – те са абсолютни премиери за публиката в Рим.

 

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай