Потомка на Захари Зограф реди картини в "България"

Потомка на Захари Зограф  реди картини в "България"  | StandartNews.com

"Усещане за общност" е мотото на изложбата на Красимира Михайлова и Валентин Савчев. В картини и малки пластики, нестандартно, но силно въздействащо си взаимодействат и общуват живописта и скулптурата в експозицията, която може да видите до 19-и април в мраморното и партерното фоайета в зала "България".

Красотата и свободата на морето присъства в картините на родената във Варна Красимира. Цикълът от картини "Санторини" звучи като музика и поезия, нежна и лирична. Може би затова са силно въздействащи и стиховете на художничката, с които тя "подплътява" картините си. Талантът е закодиран в кръвта на Красимира Михайлова, защото тя е далечна потомка на Станислав Доспевски, племенник на Захари Зограф. Завършила и "Графика" в Академията в София. Началото на професионалната й кариера е свързано с модата. Първо става модел към списание "Лада" и Център за нови стоки и мода, а по-късно е художник-дизайнер на облекла. От 70-те години се посвещава на илюстрацията и художественото оформление на книги и учебници.

С пластиките си пък скулпторът Валентин Савчев търси въздействието на затвореното пространство, изградено чрез съчетаване на пропорции и линии. За него те притежават силата да пораждат чувства и да разкриват тайнствата на мисълта.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай