Последната картина на Ван Гог

Нов роман разкрива възторзите и страданията на гения

Последната картина на Ван Гог | StandartNews.com

„Последната картина на Ван Гог“ от Алисън Ричман /“Хермес“/ е за лятото на 1890 година. Маргьорит Гаше излеза от дома си, за да се озове на гарата. И ето го и него – с бяла риза, разкопчана жилетка и широкопола сламена шапка. От влака слиза Винсент ван Гог. Художникът пристига в Овер сюр Оаз – идилично френско селце, което от векове привлича парижките артисти. Тук е израснала и 21-годишната Маргьорит Гаше, която се грижи за баща си и брат си. Тук и Ван Гог ще прекара последното лято от живота си, оставяйки се на грижите на доктор Гаше – хомеопат, любител художник и колекционер. През тези месеци Ван Гог ще нарисува над 70 картини, две от тях са портрети на Маргьорит. Художникът обаче не подозира, че не само ще улови образа й в картините си, но ще плени и сърцето й. Ето и 3 любопитни факта, свързани с „Последната картина на Ван Гог“.

1. Маргьорит Гаше е реално съществувала личност. Той се запознава с нея и брат й Пол в дома на лекаря и ценител на изкуството д-р Пол Гаше в Овер сюр Оаз. Този период се оказва изключително благодатен за художника, а сред многобройните творби, които създава тогава, са портретите на Маргьорит и д-р Гаше.

2. Даниъл Силва споменава Маргьорит Гаше в един от романите си. Почитателите на шпионските трилъри знаят, че Габриел Алон – популярният герой от книгите на Силва, е не само шпионин, но и изкусен реставратор. В романа си „Пратеникът“ писателят разказва за последните дни на Ван Гог в Овер сюр Оаз и картината „Маргьорит Гаше пред тоалетката си“. Оказва се обаче, че такава картина не съществува, но това не прави сюжета по-малко любопитен за читателите.

3. Писмо, което Винсент ван Гог пише в последната седмица преди смъртта си, вдъхновява уникален за света на киното филм. „Да обичаш Винсент“ е първият в историята на киното пълнометражен филм, осъществен чрез анимиране на картини. В него над 62 000 маслени рисунки оживяват на екрана, за да разкажат историята за живота и смъртта на Винсент ван Гог. Филмът е озвучен от известни актьори, избрани според приликата си с персонажите от картините на Ван Гог, като в ролята на Маргьорит Гаше влиза Сърша Ронън.

И още един интересен факт. И днес бихте могли да проследите стъпките на Ван Гог в Овер сюр Оаз. Къщата на д-р Гаше е превърната в музей, в който освен картини на Ван Гог, може да се видят и творби на Писаро, Сезан, Реноар... Запазена е и странноприемницата, която става свидетел на последните мигове на твореца. Само на 30 километра от Париж, Овер сюр Оаз все още носи едновремешния си чар. Китното селце всъщност е един своеобразен музей на открито, в който можете да се разхождате с часове и да се почувствате част от картината на художник.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай