Португалска вечер в "Перото"

Португалска вечер в "Перото" | StandartNews.com

Довечера в литературния клуб "Перото" в НДК ще говорят за прочутия португалски писател и Нобелист Жозе Сарамаго. "Думите ни принадлежат, за да воюваме мирно", казва един от магическите реалисти в световната литература, чието име критиците нареждат до Борхес, Маркес и Кортасар. Самият той се смята за "възпитаник" на Сервантес и Гогол. Прозата му носи уникална атмосфера заради неподражаемия експериментаторски стил.

Сарамаго е безмилостен към арогантността на корпорациите и диктатурата на пазара. Изключително последователен в убежденията си и непримирим в отстояването на творческата си свобода, той става Нобелов лауреат през 1998 година. Призът е мотивиран така: "Затова че с притчи, изтъкани от въображение, състрадание и ирония, той ни дава все нови и нови шансове да уловим убягващата действителност".

Една от най-светлите му книги носи заглавие "Приумиците на смъртта" и е посветена на журналистката Пилар дел Рио, негова вярна спътничка. Освен че ще преиздаде "Възпоминание за манастира" и брилянтната алегория "Слепота", издателство "Колибри" ще предложи още романа "Двойникът" (2002) и "Каин" - последната книга на Жозе Сарамаго, публикувана година преди неговата смърт. На български е издадена и "Проглеждане", своеобразно продължение на "Слепота".

Водещ на събитието довечера е Светлозар Желев, а то е организирано съвместно с Португалския културен институт "Камойнш" в София.

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай