Портрети на Тато ни връщат към страсти от миналото (СНИМКИ)

Повод за изложбата е превърнал малко познат в публичното пространство албум

Портрети на Тато ни връщат към страсти от миналото (СНИМКИ) | StandartNews.com

"Призив към всички нас да внимаваме с глорификацията на каквото и да е човешко същество по всякакъв повод, както и с унищожаването на всяко човешко същество" - с тези думи директорът на Националната художествена галерия Ярослава Бубнова откри изложбата "Последният първи" в Музея на изкуството от периода на социализма.

Експозицията е посветена на личността на Тодор Живков, отразена в изкуството на български и чуждестранни художници. "Средата прави хората такива, каквито на нас са ни несимпатични или невероятно мили. Днес това е медийна среда. По времето на Тодор Живков това е артистична, художествена среда. Затова така да се каже и художниците, и медиите – бъдете бдителни", каза още Бубнова.

Куратор на изложбата е Николай Ущавалийски. По думите му, в повод за нея се е превърнал малко познат в публичното пространство албум, подарен от Съюза на художниците в България на Тодор Живков през 1981 г. по повод 70-ата му годишнина. „Ръководството на Съюза на българските художници в лицето на тогавашния председател Светлин Русев провежда кампания за отбелязването по подобаващ начин на тази годишнина. И са поканени всички към този момент народни художници“, разказа Ущавалийски.

„С това дарение Съюзът на художниците демонстрира своята независимост и дистанция между властта и себе си. Повечето от изображенията са с фолклорни мотиви, пейзажи, натюрморти, моми и т.н. И затова ми се струва, че тази изложба и желанието на куратора да представи този последния Първи в момента, в който той за всички е разпознаваем и до момента, в който той се митологизира или по-скоро демитологизира“, допълни Бубнова.

Изложбата „Последният първи“ е своеобразно продължение на експозицията „Образът на вожда“, която е представена в музея през 2016 г. „Там бяхме показали портретни композиции на комунистически вождове, лидери, революционери. Като се започне от Карл Маркс и Фридрих Енгелс през Ленин, Сталин, Вълко Червенков, Георги Димитров и пак стигаме до новата история на България. Това, което е различно в тези произведения и на мен ми се струва важно, е, че тук някак си идеологията е отишла на заден план. Няма я идеологическата парадигма, която се търси в образа на едно така или иначе обикновено човешко същество“, коментира Ущавалийски.

Общо около 60 творби са представени в изложбата. Сред тях са живописни  и графични произведения, скулптури, документи и оригинални ръкописи. В експозицията са включени автори като Дечко Узунов, Иван Ненов, Васил Бараков, Васил Стоилов, Вера Недкова, Николай Шмиргела, Александър Поплилов, Светлин Русев и др.

На откриването на „Последният първи“ бе и внучката на Тодор Живков – Евгения Живкова.

 

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай