Поредна драма в Народния! Писателят Захари Карабашлиев напуска

Минеков призова директора на Народния театър да уволни всички политически фигури в театъра

Поредна драма в Народния! Писателят Захари Карабашлиев напуска | StandartNews.com

Писателят Захари Карабашлиев е подал снощи оставка от поста главен главен драматург на Народния театър, съобщи "Площад Славейков".

Карабашлиев е един от учредителите на "Да, България". Днес министърът на културата Велислав Минеков призова директора на Народния театър Васил Василев да уволни всички политически фигури в театъра.

"Това ме тревожи и аз не бих искал нашият театър да се превръща в кръжок по политически интереси. За съжаление, това политическо обкръжение, може би по някакъв начин представлява форма на защита на самия директор, но не мисля, че това са правилните хора на правилното място и аз ще помоля тези хора да бъдат сменени", каза Велислав Минеков. Министърът на културата ще иска „да бъдат подбрани професионалисти, а не политически активисти“.

„Аз държа на присъствието на актьора Александър Морфов в Народния театър и, за съжаление, вследствие на събитията, той е силно разколебан от желанието си за присъствие там. Това би било щета, голяма щета. Естествено има мълчание сред неговите колеги, а мълчанието понякога струва злато в буквалния смисъл на думата, тъй като разбрах за едно небивало покачване на заплатите на артистите в състава“, съобщи Минеков и уточни, че една част от тях получават месечно възнаграждение от 5000 лева. Това той намира за смущаващо, като даде пример, че директорът на дирекция в министерството не получава такава сума. Министърът посочи още, че тази заплата, сравнена с онази, която получават в театралните актьори в Пазарджишкия театър, в Разград или във Враца, „нещата наистина ще бъдат впечатляващи“.

Миналата седмица стана ясно, че има напрежение между главния режисьор на трупата Александър Морфов и пиара на театъра Велислава Кръстева.

Източник: БГНЕС

Вижте всички актуални новини от Standartnews.com

Коментирай